Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är du så grälsjuk, Tobé?

/


Lars Eric Ericsson, f.d landshövding, skriver öppet brev om flyktingpolitiken till Tomas Tobé (M):

Annons

Bäste Tomas,

Jag känner Dig inte personligen, men som länsbo sedan 23 år har jag kunnat följa Dig i medierna. Jag har fått intrycket att Du är en ambitiös och omdömesgill politiker.

Ditt öppna brev om migrationspolitiken gör mig därför både förvånad och besviken. Inte på grund av innehållet i sig utan på grund av det grälsjuka tonläget.

Världen upplever nu den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och då måste vi alla – staten, kommunerna, civilsamhället och enskilda individer – hjälpas åt att hitta lösningar på vad som kan göras här och nu, för att hjälpa de många flyktingar som kommer till vårt land. Visst kan vi diskutera hur migrations- och integrationspolitiken kan bli ännu bättre på sikt, men nu gäller det först och främst att hantera den situation vi har just nu med den största flyktinginvandringen sedan krigen på Balkan.

Det har varit en styrka för Sverige att vi sedan lång tid har haft en bred politisk uppslutning kring en human flyktingpolitik. Låt inte rädslan för de politiska mörkmännen stänga dörren för ett fortsatt brett samförstånd!

Jag följer sedan länge varje dag nyhetssändningar och debattprogram på den tyska tv-kanalen ZDF. Självfallet är det flyktingkatastrofen som dominerar nyheter och debatt även där. Tyskland räknar med att i år få ta emot 800.000 flyktingar och asylsökande.

Det som särskilt imponerat på mig är det anständiga tonläget och det breda samförstånd som råder mellan de politiska partierna. Det finns inte på kartan att man skulle försöka knipa partipolitiska poäng på flyktingkatastrofen. Nu gäller det att hantera situationen. Och som Angela Merkel säger, vi ska klara det här med tysk ordning och reda, men vi ska också visa flexibilitet, så att enskilda människor inte ska behöva komma i kläm.

Tomas, vore det inte klokt att ni i den moderata partledningen lät er inspireras av Europas i särklass främsta ledargestalt, Angela Merkel, och i stället för att fokusera på vad som eventuellt skiljer partiernas ståndspunkter åt, satte er ner med regeringen för att diskutera hur ni tillsammans (!) på bästa sätt kan hjälpas åt, så att vi även i fortsättningen ska kunna känna stolthet över att Sverige ställer upp för att hjälpa människor som flytt för sina liv.

Lars Eric Ericsson

Järvsöbo och f.d. landshövding

Mer läsning

Annons