Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdskandal borde stoppa hyrläkarna

Den höga ambitionsnivån när det gäller produktion och utbildning av läkare är en anledning till att Gävleborgs landsting har Sveriges högsta kostnad, 240 miljoner kronor per år, för hyrläkare.

Det hävdade personalchef Karin Rydstedt i en P 4-intervju i mars i år.

Annons

Fanns det ingen post i budgeten som medgav en kontroll av vad det är för läkare som hyrs in?

Eventuella missbruksproblem, lämplighet, sjukdomar och förekomst i brottsregister kan ju vara lämpligt att upptäcka även hos läkare. Eller framför allt.

Gårdagens nyhet om en 66-årig läkare, som arbetat i såväl Hudiksvall som Söderhamn, men nu fått sparken på grund av sina missbruksproblem, kan till en början te sig häpnadsväckande.

Hur kan en läkare anställas och få jobba med patienter med psykiska sjukdomar, som skriver ut narkotiska preparat åt sig själv? Och som dessutom misstänks för att ha förgripit sig sexuellt på en psykiskt sjuk kvinna?

Funderar man vidare på att landstinget i dag har avtal med 53 bemanningsföretag kanske det inte är en fullt så överraskande nyhet.

När Socialstyrelsen griper in är skadan redan skedd. Och visst kan man som landstingets personalkonsult säga att bemanningsföretagen har skyldighet att kontrollera läkarnas referenser.

Men landstinget Gävleborg är ansvariga för den sjukvård som levereras till patienterna i länet. Ansvaret kan inte förskjutas till ett bemanningsföretag.

Om psykiskt sjuka patienter tvingats träffa en missbrukande läkare är det en vårdskandal, inget annat.

En patientgrupp som inte direkt tillhör de röststarka under normala förhållanden – vem tror på dem om de säger att läkaren de träffar "har varit knepig och det bara blivit tok med honom"?

Så att det skulle vara den fantastiskt höga ambitionsnivån i Gävleborgs landsting som gör att hyrläkarkostnaderna rakar i höjden och nu gör att vi har en skattehöjning att se fram emot, är rent nys.

Så länge det handlat om att miljonerna rullar har ingen visat någon iver att på allvar rensa upp i hyrläkarträsket.

Det är knappast för mycket begärt att någon sätter stopp nu när patienternas hälsa är i uppenbar fara.

Mer läsning

Annons