Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet är ensam segrare i förhandlingarna

Jackpott Jonas Sjöstedt (V). Det ser tveklöst ut som om Vänsterpartiet är den stora vinnaren även i årets budgetförhandling. Facit får vi förstås först 20 september när höstbudgeten presenteras.

Annons

Vinster i urval: Det blir högre beskattning av människors inkomster. Ett beslut som kritiseras från både arbetsgivarorganisationen Almega och fackliga TCO. Med skattehöjningen har Socialdemokraterna brutit mot ännu ett av sina vallöften, att inte höja skatten. Dessutom blir det svårare för Socialdemokraterna att vinna mittenväljare i valrörelsen. Det är drygt 1 miljon löntagare som kommer bli påminda om regeringens löftesbrott när man stirrar på lönebeskedet. Bland annat tjänstemän, präster, datatekniker, barnmorskor, gruvarbetare, poliser och journalister (tjiho!...).

För Vänsterpartiet blir det en tydlig symbolseger utan att det ger statskassan något betydande tillskott. Människor kommer nämligen jobba mindre. Också det en seger för Vänsterpartiet. – Det är vi i Vänsterpartiet som har föreslagit och förhandlat fram att fler höginkomsttagare ska betala lite mer skatt, säger Jonas Sjöstedt.

Någon tydlig krydda av S-politik eller MP-politik går det ännu inte att känna smaken av. Vissa segrar finns förstås. Till exempel byter höstlovet namn till läslov vilket regeringen tror kommer öka ungdomars intresse att läsa böcker på sin lediga tid. För Miljöpartiet hävdas det en historisk satsning på miljöpolitiken. Av budgetens 950 miljarder kommer 1,8 satsas på miljöpolitiken men det mesta av pengarna kommer först nästa mandatperiod. Ifall regeringen får sitta kvar det vill säga, vilket ärligt talat känns orealistiskt.

Nej det ser ut att bli Vänsterpartiets år även i den här budgetförhandlingen. Andra spridda skurar av läckor från budgeten ser nämligen ut att gå enligt Sjöstedts krav. Det blir mer pengar till kommunerna, CSN-lån för att ta körkort, en vinstbegränsning närmar sig. Dessutom ska en insatsstyrka mot skattebrott tillsättas. Samtliga punkter är tydliga krav som Vänsterpartiet fått igenom.

Tveklöst är Vänsterpartiet den största vinnaren i budgetförhandlingarna. Genom att stå utanför regeringen har man sluppit backa upp tuffa och besvärande beslut; till exempel Nato-samarbete och flyktingstopp. Samtidigt har man haft ett oproportionerligt stort genomslag vid budgetförhandlingarna givet partiets ringa storlek. Jämförelsen går oblygt till Miljöpartiet som fick sina ministerposten, tvingades fatta tuffa beslut och som har haft sparsamma framgångar i budgetförhandlingarna.

Förmodligen var det ett misstag av Miljöpartiet att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna utan Vänsterpartiet.

Av detta fick vi inte en regering som var mindre vänster, utan en regering där ett populistiskt signalparti tvingas slås för sin överlevnad samtidigt som ett annat populistiskt signalparti kan skörda frukterna. Tro inte att Vänsterpartiet hade utfört ett bättre jobb än Miljöpartiet. Skillnaden är att Vänsterpartiet vet sina begränsningar och agerar därefter.

Mer läsning

Annons