Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väldiga risker med olagliga piller på nätet

/
  • Kraftig ökning. Enligt Tullverket är beslagen av narkotikaklassade läkemedel och dopningspreparat mer än fördubblade jämfört med förra året.

Svenskar beställer läkemedel på internet som aldrig förr. Polisens beslag av olaglig medicin är i år rekordstora. Och sjukvården får ta hand om allt fler patienter som skadats av biverkningar när de näthandlat till exempel antidepressiva mediciner, bantningspreparat eller potensmedel.

Annons

När vi behöver mediciner ska vi först gå till doktorn, så att vi får rätt medicin. Det finns många och väldigt goda skäl att göra det i den ordningen.

För det första vet man inte helt säkert vilken sjukdom man själv har. Och allt motgift är gift för den som inte har åkomman. Medicin mot fel sjukdom blir man sjukare av. Även rätt medicin, men fel dos, kan ge alla möjliga svåra följder som förgiftning, andnöd, hjärtinfarkt eller hjärnskador.

För det andra kan man missförstå hur medicinen fungerar. Under de dödande mjältbrandsattackerna i USA knaprade skrämda människor antibiotika för att förebygga smitta.

Men det är helt omöjligt att ta antibiotika förebyggande. Äter en frisk person antibiotika, dödar medicinen kroppens goda bakterier. Då blir kroppen svagare och smittas tvärtom lättare av sjukdomar. Dessutom ökar risken för mördarbakterier. I dag ökar inköpen av antibiotika från nätapotek.

Det är farligt att själv hitta på vad man ska ta för mediciner. Det kan få motsatt resultat.

För det tredje finns det inte en enda rätt medicin för varje sjukdom. Det beror på patienten. Man kan vara allergisk mot en viss substans, eller ta något annat läkemedel den inte går att kombinera med. Det sistnämnda är ett mycket vanligt problem till exempel hos äldre, som ofta får flera olika läkemedel. Äter man till exempel blodförtunnande medicin kan vanliga värktabletter vara farliga.

För det fjärde är det många som inte vet att de handlar olagligt. Det finns läkemedel som det är tillåtet att köpa på internet, men bara från godkända nätapotek som naturligtvis ska följa reglerna om recept. Men det finns otaliga falska nätapotek. Det är väldigt lätt att köpa olagliga mediciner. De som säljer dessa kan mycket väl vara kriminella.

Och varför skulle det falska nätapoteket ens leverera vad det påstår sig sälja? Det ligger stora pengar i att bara skicka någon annan sorts billigare piller – risken att åka fast är minimal. Det kunden i stället får, kan vara riktigt farligt. Bland polisens beslagtagna läkemedel finns stora mängder falska piller. De kan innehålla tegeldamm, bläck, väggfärg eller golvpolish.

Enligt Läkemedelsverkets undersökningar kan fyra av tio svenskar tänka sig att köpa receptbelagd medicin på nätet utan läkarkontakt och recept. Att så många blundar för riskerna kommer att drabba oss alla. Om allt fler börjar med sådana nätköp, riskerar svenskarnas vårdbehov och landets vårdkostnader att stiga till oanade höjder.

Mer läsning

Annons