Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägra vinstdebatt!

/
  • Den här bilden togs 2010 på Bollnäs sjukhus. Aleris visade intresse för att ta över. I Almedalen gavs ett muntligt löfte om att avtalet kommer att förlängas efter 2021. Allt fungerar nämligen till belåtenhet.

Pragmatiska sjukvårdspolitiker är trötta på vinster-i-välfärdsdebatten.

Annons

Det tar fokus från viktiga frågor som borde få all uppmärksamhet: personalförsörjning, läkarrekrytering och kvalitet i vården. Och det gäller de flesta, från socialdemokrater till moderater, från folkpartister till miljöpartister.

Så kan det bli när utfästa vallöften och snärtigt formulerade partiprogram från partiernas centrala kansli inte riktigt stämmer överens med den konkreta myllan en sjukvårdspolitiker står i. Såväl i Uppsala, och Motala, som i Bollnäs och Trollhättan.

Eva Tjernström (S), regionråd i region Gävleborg, visade redan inför valrörelsen 2014 att hon var obekväm med partiets linje om "begränsningar i vinster i välfärden". Hon visste hur väl samarbetet fungerade med Aleris sjukhus i Bollnäs. Och hon visste också att företaget inte direkt satt och täljde guld med skalpell för vidareskeppning till något skatteparadis.

Det är först nu, tre år efter Aleris övertagande, som sjukhusets ekonomi börjar komma i balans. Det har varit tuffa år.

Vid ett seminarium i Almedalen på tisdagen diskuterades hur den offentliga vården kan samsas med den privata. Vad det offentliga kan lära av det privata och vad en gigantisk, ofta byråkratisk, sjukvårdsorganisation kan ha för nytta av en fri entreprenör. För hur det än är har samtliga aktörer samma mål: Patienten i centrum.

Bollnäs sjukhus är ett föredöme. Det är den där eleven som plockas fram till svarta tavlan för att de andra i klassen ska lära sig av framgångsreceptet. Och på stående fot i Visby fick VD:n ett löfte om att avtalet kommer att förlängas efter 2021. "Varför ändra på ett vinnande koncept?" frågade sig regionrådet.

Precis. Region Gävleborg har fått exakt vad de ville ha för pengarna. Kompletterar varann, i stället för att konkurrera.

Det offentliga står ofta fast i gamla byggnader som ska fyllas med någonting, i stället för att flexibelt använda personalen där den behövs, för patienternas fromma. Och apropå flexibilitet. Aleris rekryterar läkare från Grekland, Slovenien och Iran. Och har på så sätt krånglat sig ur hyrläkarberoendet som de flesta landsting fastnat i.

Regionledningen är i dag stolt över att det gick vägen med krångliga avtalsprocedurer, Alerisledningen å sin sida har lärt sig av sina misstag: en sjukhuschef bör vara sanktionerad i länet.

Alla minns turbulensen, de infekterade sjukhusstriderna som föregick lösningen med en privat entreprenör i Bollnäs. Situationen var densamma i Motala där striderna på ortopedin resulterade i total blockering. Landstingsdirektören kunde inte ens kommunicera med personalen. Det resulterade till slut i att en hel enhet i det offentliga privatiserades.

Det är lätt att förstå önskningen hos Aleris: Det vore roligt att komma in någonstans och starta en verksamhet utan att det först måste vara total kris och kaos.

Till detta behövs rakryggade politiker som står för sina beslut. Så lägg ner den här ohederliga vinster-i-välfärdendebatten. Den gynnar inte patienterna.

Mer läsning

Annons