Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till kamp med fröken Friman

Den nya säsongen av SVT:s dramaserie Fröken Frimans krig är en välbehövlig påminnelse om att kvinnors rättigheter aldrig har serverats på silverfat.

Annons

Ledande feminister har alltid stött på patrull och varje förändring har fått många män att känna sig hotade. För att inte framstå som bakåtsträvande egoister har de motiverat status quo med omsorg om kvinnan – hemmens och familjernas oersättliga beskyddarinnor.

Hur länge ska kvinnor vara tålmodiga? undrar Sissela Kyles fröken Friman i ett tal 1906, 22 år efter att den första motionen om kvinnlig rösträtt lades fram i riksdagen.

Läs också: Sjölunds ledare efter första säsongen

Hon hade hatat svaret 1921. Hon hade vridit sig i graven om hon hade vetat att det drygt hundra år senare fortfarande spelar roll om man föds till pojke eller flicka. Hon hade rasat över kvinnorättsorganisationen Cares uppmärksammade filmklipp Kära pappa, där en ofödd flicka berättar för sin far om hur hon i framtiden vid upprepade tillfällen kommer att utsättas för sexuella trakasserier och våldtas av sonen till killen som du simmade med varje onsdag.

Inte för att klippet, som i vinter har setts av flera miljoner, är dåligt. Utan för att vi på hundra år inte har kommit längre. För att kvinnor än i dag inte anses vilja ha samma livschanser som män – Sveriges kvinnor vill inte ha rösträtt – utan av naturliga skäl tar ut nästan hela föräldraledigheten och väljer att jobba till lägre löner.

Om Dagmar Friman hade levt 2015 hade hon slagit näven i bordet, hållit ett brandtal och förklarat att det fick vara nog. Hon hade inte nöjt sig med svaret att utvecklingen går framåt, att lönegapet är mindre än i början av seklet och att de flesta män aldrig skulle komma på tanken att antasta en kvinna.

Sissela Kyles karaktär hade hävdat att vi kan bättre än så. Eller för att använda hennes egna ord: Nu är tiden för förändring. Inte sen, utan nu.

 

Fotnot: Fröken Frimans krig, säsong två, visas i tre delar i SVT1 25/12, 27/12 och 29/12.

Mer läsning

Annons