Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Andersson (V) är verkligen ingen Robin Hood

Annons

Vänsterpartiet står bakom regeringens budget, men vill mer. Mer rättvisa och mindre återhållsamhet.

Detta var det huvudbudskap som Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, ville förmedla när hon kommenterade regeringens höstbudget under en presskonferens under tisdagen.

Att ett vänsterparti vill se mer vänsterinflytande är helt naturligt, men när Ulla Andersson talar om Robin Hood-politik borde hon inte få stå oemotsagd. För Ulla Andersson är ingen frihetshjälte. Åtminstone inte i skattehänseende.

Vem är egentligen Robin Hood i svensk politik?

Robin Hood delade ut pengar som den gemene Prins John hade tagit i skatt, men som moraliskt tillhörde de som hade arbetat ihop slanten. Hjälten i Sherwoodskogen såg till att medborgarna fick tillbaka pengar som redan i utgångsläget borde ha stannat i individens fickor, och inte mot hennes vilja konfiskeras av överheten.

Anledningen till att de svenskar som i juletid tittar på Disneys tecknade version av legenden sympatiserar med Robin Hood när han smiter med guldet, är att de inser att en oförrätt ställs till rätta.

Är det ditt guld de smiter med?

Ulla Andersson ordnar dock inga skatteåterbäringar. I den mån Robin Hood-referenser alls är lämpliga i sammanhanget är hon snarare Prins John, eftersom hennes lösning alltid är högre skatter. Underbara tjusiga skatter.

Vänsterpartiets ekonomiska talesperson, Ulla Andersson, kommenterade under tisdagen regeringens höstbudget under en press träff i riksdagens presscenter.

När borgerliga regeringar sänker skatterna brukar vänsterpolitiker som Ulla Andersson tycka att det "slösas med skattepengar". Varje inkomstskattesänkning bekämpas med näbbar och klor just därför att utgångspunkten är att "det gemensamma" har moralisk rätt att förfoga över pengarna. Som för att säga: Vakter! Vakter! De smiter med allt vårt guld!

Politiker som har den inställningen i skattefrågor ska inte missbruka Robin Hoods namn.

Mer läsning

Annons