Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två förlorade år med Stefan Löfven

Problemet för regeringen Löfven är att opinionen inte håller med om regeringsförklaringens krampaktigt positiva bild.

Annons

Regeringsförklaring. Halvvägs in i mandatperioden håller väljarna inte med om statsministerns krampaktigt positiva bild.

S styr landet, M styr regeringen, SD styr debatten. Övriga partier? De styr knappt sig själva. Så är det parlamentariska läget halvvägs in i mandatperioden.

Statsminister Stefan Löfven var nöjd och belåten när han på tisdagen läste upp sin tredje regeringsförklaring: Ekonomin växer, ungdomsarbetslösheten faller, varu- och tjänsteexporten ångar på. Sverige är ett framgångsexempel i en orolig värld. Jobbmålet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 ligger fast.

Det saknas förstås inte påfrestningar i statens kärna, men redan nästa vecka kommer Magdalena Andersson med nya, sköna miljarder i den nådiga luntan. Om det inte vore för Jimmie Åkesson, som likt ormen i paradiset envisas med att förstöra stämningen, skulle himlen ovanför Rosenbad vara molnfri.

Problemet för regeringen Löfven är att opinionen inte håller med om regeringsförklaringens krampaktigt positiva bild. Väljarna har varken glömt valrörelsens käbbel om att ”Sverige slits i sär”, eller upplever att samhället är på väg åt rätt hål. Tvärtom ökar oron inför framtiden.

Arméns musikkår kan spela Dancing Queen utanför riksmötets öppnande bäst den vill. Enligt en ny undersökning från opinionsföretaget Novus, som presenterades på tisdagsmorgonen, anser 58 procent av svenskarna att samhället i vid mening blir sämre, vilket är en växande procentandel.

Vardag innebär att gå upp när klockan ringer, kravla sig till jobbet och hoppas att tåget inte får lövhalka på vägen hem. Få av oss tillbringar våra dagar i en ekonomisk kalkyl som visar starka exportsiffror. Majoritetens oro handlar inte ens om rädslan för att bli arbetslös, utan om sjuka gamla mammor, för trånga klassrum och ändlösa tandläkarköer. Välfärdens revor börjar bli lite väl synliga.

Vad händer med tilliten när vanliga löntagare inte ser uppsidorna med Sveriges höga skatter? Och hur påverkar det välfärdsstatens framtid?

Halvvägs in i mandatperioden måste riksdagen skifta fokus: Från DÖ till tö. Regeringen Löfvens första två år har förlorats i spelteorier, brutna överenskommelser och bråk inom blockgränserna. Det är högintressant för politiska kommentatorer, men underlättar knappast för kommunen som behöver anställa 3 000 nya pedagoger innan 2018.

Mer läsning

Annons