Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots stormen, Ohio måste vinnas

/

Utmanaren Mitt Romney var på gång och flåsade president Barack Obama i nacken när monsterstormen Sandy slog till mot 60 miljoner människor i 14 stater i de östra delarna av USA. Med evakueringar, strömavbrott och kollapsad infrastruktur i spåren.

Annons

Under stormen blev det total stiltje i valrörelsen. För ett par dagar i varje fall.

Och det spelar sannolikt president Obama i händerna. Vanligtvis gynnar ju en katastrof eller liknande en sittande president eller statsminister.

Väljare röstar inte på en president utifrån hur väl han hanterar en eventuell katastrof, men om de drabbas av en, blir det fort deras viktigaste fråga, som Bill Clintont skriver i sina memoarer.

I stormens spår kan elförsörjningen vara utslagen under flera dagar. Det kan då bli problem med att rösta i förtid, och kanske till och med på valdagen, eftersom valmaskinerna behöver elektricitet. Ingen vet riktigt vad som händer med valet i så fall.

Trots stormen är det förmodligen så att Ohio måste vinnas av den som vill bli president.

Ohio är en av de så kallade swingstaterna, eller vågmästarstaterna, som avgör presidentvalet i USA. En swingstat är en delstat som den ena gången röstar republikanskt för att nästa val rösta demokratiskt.

I de senaste tolv presidentvalen har den som vunnit Ohio också vunnit hela landet och blivit president. Därför är det spännande att ta den politiska temperaturen här i Akron.

Den följer mönstret. Inte alls samma drag och entusiasm i Obamas kampanj som för fyra år sedan då jag också var här i Akron. Då var republikanerna chanslösa. Men nu är läget ett annat.

I Ohio är det 18 viktiga elektorröster som står på spel. Obama har länge haft ett grepp om opinionen, inte minst på grund av det stödpaket som räddade en hel del jobb i den viktiga bilindustrin som resulterat i att Ohio har lägre genomsnittlig arbetslöshet än hela nationen.

Mitt Romney försöker möta det med att utmåla Obama som alltför mjuk i relationen till Kina, vilket kostat USA en hel del jobb. Och i en stat som Ohio, med stor tillverkningsindustri, kan hotet från Kina få förödande konsekvenser.

Det är i varje fall den bild som Romney målar upp.

Återstår att se vilken av kandidaterna som folket här i Akron och Ohio litar på. Han blir förmodligen nästa president.

 

 

Mer läsning

Annons