Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tove Lifvendahl: ”Hälsingegårdens tak är högre i dag än tidigare”

/

Jo, det fanns väl tecken, fast vi tänkte inte på det då. Flickan som till skillnad från alla andra flickor i klassen valde träslöjd och var tuffare och bättre än de flesta pojkar i idrotten. Pojken som till skillnad från alla andra pojkar i klassen valde syslöjd, och virkade den allra skiraste brudkrona när vi andra avverkade grova grytlappar.

Annons

Läs även: Hon är Sveriges tredje bästa ledarskribent – enligt politikerna

Båda två flyttade i gränslandet mellan tonår och vuxen från det lilla samhälle som utgjorde vår begränsade värld, och så småningom skulle de båda ta steget att för sig och omvärlden erkänna att de funnit kärleken hos en person av samma kön.

Det geografiska steget var förmodligen nödvändigt före det andra. Det fanns en stenhård norm som flertalet uppehöll genom att oreflekterat använda bög och lebb som skällsord. Så håller man många garderobsdörrar stängda. Utrymmet att vara alltför avvikande var klent i min 1980-tals Hälsingeby. Olikhet accepterades till en viss gräns, men de som försökte förändra sin givna roll allt för mycket, mötte ofta motstånd och misstänksamhet. Det kunde låta som en skolbok i Janteläran. Å vem tror hon’ att hon är’då? Ja, man undrer ju!

Även om jag har många goda minnen från min uppväxt, är mitt Hälsingland tveklöst en bättre plats att leva på i dag. Utmaningarna och problemen finns där, men den viktigaste förändringen illustreras kanske bäst av att mina gamla klasskompisar har känt att det varit möjligt att flytta tillbaka.

Därmed har också bygden begåvats med deras entreprenörsförmåga. Magnus och hans man Anders driver Aftek, en fin butik med te, kryddor och godis i centrala Arbrå. Numera också café, sedan de i höstas blev ägare till byns anrika hembageri som därmed räddades från nedläggning. Affärsverksam­heter, som så innerligt behövs i byn.

Jona och hennes fru Linda som i grunden är sångare, har tillsammans med Lindas syskon satt Freluga på kartan genom den trädgårdsscen som kan presentera den ena celebriteten efter den andra. Och i designvärlden rönte deras tapetseringsverksamhet Design by Leftovers fantastiskt bifall. Jona för också familjetraditionen Netsmans vidare i arbetet som trädgårdsdesigner och är därtill utbildad terapeut.

Dessutom: en tredje klasskompis, Susanne, driver en vida erkänd tatueringsstudio, Arbrå Tattoo. Hennes konstnärliga talang som var synlig redan i låg ålder får nu komma till sin rätt. Och en fjärde, Anders, är VD i Söderhamn för Magoo 3D Studios, en exceptionellt framgångsrik designerbyrå för avancerad animerad film.

Dessa fyra utgör praktexempel på det som är hårdvaluta i den nya ekonomin: talang. Den tar sig olika uttryck, verkar inom olika sektorer, men bärs av en enda sak: människor. Hälsingland kan skatta sig lyckligt som har dem. Allt det de skapar kommer bygden till del och ger den hopp att fortleva.

Men det är inget att ta för givet. De attityder som präglar en plats kommer att avgöra vilka som väljer att bo där. Ju fler som rynkar på näsan inför det som inte är vant och välkänt, desto färre av dem som inte är strömlinjeformade kommer att tycka att det är attraktivt att bo där. En sanning för Hälsingland likväl som för Sverige.

Mer läsning

Annons