Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TOPPLISTAN: Tio saker som bara händer i Almedalen

/
 • 1) Liemannen dansar i skum   Plötsligt befinner man sig i ett skumhav som har en diameter om kanske 7-8 meter medan en hip-hopduo sjunger. Mitt i havet bland allt skum dansar barn omkring, tillsammans med Liemannen som high-fivear. Bara i Almedalen...
 • 5) De Mördades fria republik kl 01.40   Satt med Hälsingetidningars krönikör, tillika trubadur, Lars Anders Johansson på Bageriets uteservering och det sjöngs och spelades progg och Taube i ett blandat borgligt sällskap. Då stämmer grannbordet med ett vänstergäng upp i De Mördades fria republik med hög stämma. Gissa deras (och min) förvåningen när halva vårt bord svarade med att sjunga minst lika högt samma sång, i kamratlig anda. Det blev Visbys hetaste spontanallsång
 • 8) Polkagrisar   Riksdagsledamoten Fredrik Christensson (C) från Bohuslän återfanns i bakandes stora gröna polkagrisstänger på St Hans plan under lördagen med resväskan bredvid. Innan hemresa hanns arbetslinjen med in i det sista. Under Almedalen får politiker lära sig både ett och annat som kan vara bra att veta, och som medborgare får du möta de folkvalda i helt nya situationer.
 • 4) DJ-battle   Att toppnamn som Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD) stagedivear ut i publikhavet på Kallispubliken, 2500 människor, i ett DJ-battle mellan regeringen och oppositionen, ja det händer bara under Almedalsveckan.

Almedalen är en unik mötesplats i en öppen demokrati, men det bjuder också på många surrealistiska ögonblick. Patrik Oksanen har topplistan på de 10 mest oväntade ögonblicken som bidrar till att skapa Almedalen till en upplevelse som är svår att förmedla för de som inte upplevt den.

Annons

1) Liemannen dansar i skum

Plötsligt befinner man sig i ett skumhav som har en diameter om kanske 7-8 meter medan en hip-hopduo sjunger. Mitt i havet bland allt skum dansar barn omkring, tillsammans med Liemannen som high-fivear. Bara i Almedalen...

2) Politikernas tillgänglighet

I ett europeiskt perspektiv är det helt unikt och något vi ska vara väldigt rädda om, vår öppenhet och tillgänglig. Under ett träd vid stranden sitter Jonas Sjöstedt (V) och svalkar sig efter presskonferensen, civilminister Ardalan Shekarabi (S) sprang man på överallt och man har krockat med både statsminister Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batras (M) bara för att nämna några exempel. Det är surrealistiskt, men väldigt sunt.

3) Politiska allsången

Springtime har överlämnat den Politiska Allsången som nu förvaltas av Region Västerbotten. En oas av sångutlevelse över partigränserna, här får man se ministrar som Morgan Johansson och borgliga politiker sjunga för full hals allt från Änglamark till Staten och Kapital.

4) DJ-battle

Att toppnamn som Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD) stagedivear ut i publikhavet på Kallispubliken, 2500 människor, i ett DJ-battle mellan regeringen och oppositionen, ja det händer bara under Almedalsveckan.

5) De Mördades fria republik kl 01.40

Satt med Hälsingetidningars krönikör, tillika trubadur, Lars Anders Johansson på Bageriets uteservering och det sjöngs och spelades progg och Taube i ett blandat borgligt sällskap. Då stämmer grannbordet med ett vänstergäng upp i De Mördades fria republik med hög stämma. Gissa deras (och min) förvåningen när halva vårt bord svarade med att sjunga minst lika högt samma sång, i kamratlig anda. Det blev Visbys hetaste spontanallsång

6) Sverigedemokraterna

Plötsligt står han där vid en utfrågning, den uteslutne Sverigedemokraten Gustav Kasselstrand (dock fortfarande SDU-ordföranden) tillsammans med partiets talesperson Mikael Jansson och frågas ut om säkerhets- och försvarspolitik, utan att någon kommenterar att han är utesluten. Bara i Sverigedemokraterna, och inget annat parti, skulle partiet ställa upp på en sådan sak i Almedalen utan att tycka att det är det minsta konstigt.

7) Frispråkiga repliker

Vet inte om det alltid är så (eftersom jag är Almedalsnybörjare) eller om värmen gjorde att flera politiker som jäktade från evenemang till evenemang drack för lite vatten, men sällan har jag sett så många personer vara så roliga och ta ut svängarna i Europapolitiken som i Europahusets tält. Svordomar och dräpande kommentarer i sällan skådat tempo, lätt surrealistiskt.

8) Polkagrisar

Riksdagsledamoten Fredrik Christensson (C) från Bohuslän återfanns i bakandes stora gröna polkagrisstänger på St Hans plan under lördagen med resväskan bredvid. Innan hemresa hanns arbetslinjen med in i det sista. Under Almedalen får politiker lära sig både ett och annat som kan vara bra att veta, och som medborgare får du möta de folkvalda i helt nya situationer.

9) Oväntade möten

Under en frukost hos Region Västerbotten hamnar kollegan Lilian Sjölund vid ett bord med tre okända personer och inleder en lång ursäktande förklaring om hur det kommer sig att hon sitter här och lagom när jag kommer till bordet svarar de andra vid bordet, ja men vi är inte från Västerbotten, vi är också från Region Gävleborg. Bara ett av många små och stora exempel.

10) Twittermänniskor blir verkliga

På twitter finns det många som väljer att agera under ett nick, en profil under signatur. Men i Almedalen kan det komma fram helt okända människor som presenterar sig att de är människan bakom twitterprofilen.

Mer läsning

Annons