Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Vad ska Putins man lära kommunens chefer?

/

Annons

Det är inte varje dag man reagerar på inbjudningarna till en kommunal konferens. Men Ledarskapsdagen – som arrangeras av Örnsköldsviks kommunbolag Rodret – har en minst sagt speciell gästföreläsare i ambassadör Viktor Tatarintsev, Putins högsta företrädare i Sverige.

Man undrar verkligen vad för slags ledarskap den ryska ambassadören Viktor Tatarintsev ska lära kommunbolagens chefer under inspirationsdagen. Ska de kommuninvånare som klagar på Örnsköldsviks Energis prissättning vara rädda för ägarbolaget Rodrets säkerhetstjänst eller ska den som väljer en annan bredbandsleverantör räkna med flygövningar från Örnsköldsviks Airport? Eller planerar Örnsköldsviks kommun att annektera Nordingrå, eftersom ortsbefolkningen i princip är Domsjöbor, och det fina kustområdet ligger i kommunens intressesfär?

Man undrar också vad ambassadör Tatarintsev har för intresse av att resa upp till Örnsköldsvik. Nog för att Fjällräven tillverkar utmärkta utelivskläder och det finns tung försvarsindustri i kommunen, men den ryska försvarsmaktens inköp sköts från Kreml.

Skämt åsido, men hur Rodrets ledning resonerade då man lade föreläsarpusslet och kom fram till att Vladimir Putins man i Sverige var perfekt för att komplettera OS-guldmedaljören Lars Frölanders och Nya Moderaterna-spinndoktorn Per Schlingmann, det övergår nog de flestas förstånd.

Att Rodrets vd Hans Selling planerar att grilla ambassadör Tatarintsev rörande Rysslands aggressioner i Östersjöområdet, kränkningar av svenska farvatten och den ryska psykologiska krigföringen gentemot Sverige är knappast troligt.

Men Selling har överraskat förr.

Läs Patrik Oksanen: Vad säger Ryssland, egentligen

Mer läsning

Annons