Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorhotet: "Väntad höjning av säkerhetsnivån efter Paris"

I en webb-tvkommentar från Estlands huvudstad Tallinn säger Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls Tidning att höjningen var väntad:

Annons

– Efter det synkroniserade terrorangreppet i Paris har terrorsekten IS visat att man både har förmågan och vilja att slå till på bred front mot mål som normalt inte är riskområden, som krogar och konserter. Sverige som länge haft hotnivå 3 och som sett bland annat det misslyckade självmordsattentatet på Drottninggatan i Stockholm och som har en stor grupp radikaliserade jihadistresenärer är mycket väl ett tänkbart mål. Tillsammans med uppgifterna om den misstänkte är det tillräckligt allvarligt för att betrakta risken som hög.

Ska man vara orolig i Hälsingland?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker inte att man ska vara orolig någonstans i Sverige egentligen, därför att oro och rädsla är just vad terroristerna vill åstadkomma. Därför är det viktigt att fortsätta som du gör, Keep Calm and Carry On så att säga. Men naturligtvis, var uppmärksam och tänk igenom före hur du skulle vilja agera i en krissituation. Det gäller oavsett att hjälpa till vid en bilolycka eller något värre.

Vad händer nu?

– Den akuta fasen pågår och vi får hoppas att den är snabbt övergående. Men situationen kommer att förnya diskussionen om resurser och arbetsvillkor för polisen, en fråga som den här ledarsidan drivit länge, beredskapspolisens återinförande samt lagstiftning för att kunna bekämpa terrorhotet kommer att komma upp. Men regeringen kommer också att skynda på planerad lagstiftning som att nationella insatsstyrkan ska kunna ta hjälp av andra länders insatsstyrkor samt att polis och försvar ska kunna träna ihop. Vi lär få en debatt om avlyssning, tvångsmedel med mera. Viktigt här är att balansera olika intressen som individens rättigheter och vårt behov av trygghet och i denna avvägning värna rättstaten.

Mer läsning