Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tar man till flykten faller 30-talstaktiken platt" - Arbetarens avgående chefredaktör om nazism, mediekris & bråk inom SD

/

Daniel Wiklander, med rötterna i södra Hälsingland, lämnar nu posten som chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetaren, en veckotidning som ges ut av SAC, och som har haft många kända svenska kulturpersonligheter som skribenter som Stig Dagerman, Moa Martinsson, Ivar Lo-Johansson, Nils Ferlin, Pär Westberg, Harry Järv, Siw Widerberg och Tage Danielsson.

Annons

SE TV (högst upp): Wiklander om bästa minnet från Arbetaren och bråket mellan SD & SDU

Genom historien har Arbetaren också utmärkt sig för sin granskning av Nazismen, från 30-talet och fram till våra dagar. Inför avgången ställde ledarredaktionen några frågor till Daniel Wiklander.

Varför lämnar du Arbetaren nu?

– Tjänsten är ett förtroendeuppdrag inom SAC Syndikalisterna, och förordnandet går ut i samband med kongressen. Jag har varit chefredaktör i bortåt fem år, och det känns som att det börjar bli dags att sätta punkt. Därför valde jag att inte kandidera för omval.

Arbetaren har genom åren gjort sig känd för sin bevakning av högerextremismen. Nyligen kom domen mot Nordfronts utgivare där han dömdes för våldsamt upplopp i Kärrtorp, vilken roll spelar Kärrtorphändelsen för den svenska nazismen?

– Ja, vi har en lång tradition av att granska högerradikala grupper – jag undviker själv uttrycket ”extremism” – som sträcker sig bakåt till nazismen på 1930-talet.

Framför allt visade attacken på demonstrationen i Kärrtorp i december 2013 att det finns ett enormt engagemang mot fascism i Sverige. Stöddemonstrationen bara en vecka senare samlade 18 000 deltagare.

Inom den nazistiska rörelsen i Sverige fick attacken kritik, just för att den resulterade i en så massiv uppslutning mot högerradikala. Det gick helt på tvärs med Svenskarnas Partis försök att framstå som respektabla i valrörelsen året därpå.

För Svenska motståndsrörelsen har attacken å ena sidan inneburit enorm publicitet, men å den andra har den publiciteten i stort handlat om att de vid en relativt stor kraftsamling misslyckades med att upplösa en demonstration som specifikt riktade sig mot deras etablering i Kärrtorp.

Mycket av debatten efteråt har handlat om våldshandlingar från antifascister som mötte den inledande attacken och som var de som stod emellan de framrusande nazisterna och en större grupp barnfamiljer och äldre. Men vad vi än anser om det* får vi inte glömma att hela demonstrationen sedan samlat och beslutsamt, utan övervåld, drev ut nazisterna i skogen efter att det inledande slagsmålet avslutats.

Det finns många sätt en högerradikal organisation kan värva medlemmar och växa på i dag, men väljer man klassisk gatutaktik i trettiotalsstil med våldsam konfrontation av meningsmotståndare så får man inte ta till flykten, då faller aktionen platt.

Så för stunden, ingen kan säga hur länge, tror jag nederlaget och naturligtvis de många fängelsedomarna efteråt inneburit en avmattning av det organiserade nazistiska gatuvåldet.

Hur har klimatet för journalistiken förändrats under de här åren som du varit utgivare?

– Den sedan länge pågående trenden med vikande upplaga för papperstidningar har eskalerat. Samtidigt ser vi en efterfrågan på alternativa nyhetsmedier, alternativa vinklar och unik information. Arbetaren är en liten tidning som kämpar i ekonomisk motvind. Vi arbetar som bäst på att ta oss ur den återvändsgränd som papperstidningen kommit att innebära.

En annan, delvis sammanhängande problematik är att när mediehusen i allt högre grad tjänar sina pengar på webbannonser, så vrids mediaklimatet mot allt mer av snabbt, klickvänligt innehåll. Här har opinionsmaterial visat sig fungera väldigt bra, men till priset av ett fördummat offentligt samtal när det är viktigare att läsaren antingen blir arg eller omedelbart håller med – och därför delar artikeln – än att några mer konstruktiva och eftertänksamma resonemang förs.

Vi har valt att inte delta i detta klickrace i samma utsträckning som vissa pressgrannar, vilket möjligen ger oss mindre intäkter. Samtidigt sänker vi därmed inte vår kvalitet på motsvarande vis.

Tillägg: *Här åsyftas att bl a att en av vänsteraktivisterna fick 6,5 års fängelse för försök till dråp mfl brott efter att ha knivskurit en av nazisterna i ryggen (red anm).

Läs mer om Kärrtorpskravallerna:

TV+TEXT Så attackerades demonstrationen

Att ge sig på barnfamiljer och pensionärer är ynkedom

Nazistutgivare dömd till fängelse för våldsamt upplopp

Mer läsning