Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar krigsherrarna en paus också?

/
  • Åsa Romson (MP) och Stefan Löfven (S) vill ge Sverige ett andrum i flyktingmottagandet.

Torka tårarna omedelbart!

Annons

Flyende treåringar kommer inte att visa någon förståelse för att Sverige nu nekar dem inträde i den "humanitära stormakten". Eller att vice statsministern Åsa Romson är ledsen. Oklart över vad: Att partiet nu går tvärs emot sin egen flyktingpolitik eller att platsen i regeringen hänger på en skör tråd.

Tisdagens presskonferens med Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) var ett skådespel av sällan skådat slag. Även om budskapet var glasklart: Kom inte hit, vi har fullt. Sverige kan inte ta emot fler nu.

Stefan Löfven använde talarutrymmet till att skjuta över skulden på övriga EU-länder. Eftersom de ställer sig kallsinniga till att dela på flyktingbördan måste Sverige ansluta sig till en hårdare linje. Återstår att se om det är en fungerande strategi. Ska Ungern och Polen plötsligt drabbas av solidaritet?

Regeringens skärpta asylpolitik går ut på följande: Den svenska asyllagstiftningen ska under tre år tillfälligt anpassas till EU:s minikrav. Tidsbegränsade uppehållstillstånd (TUT) för alla utom kvotflyktingar, begränsad anhöriginvandring, begränsad familjeåterförening, skärpta försörjningskrav, den särskilda bestämmelsen för uppehållstillstånd för barn tas bort, medicinsk åldersbestämning av asylsökande ska tillämpas och ID-kontroller på samtliga kollektiva transportmedel till Sverige ska införas.

Förslagen till skärpning läggs för att ge andrum för alla som arbetar med flyktingmottagandet. Det vill säga Migrationsverket, kommunledningar, polisen och civilsamhällets alla organisationer.

Rädda Barnens kritik är svidande: Barn blir levande pjäser i en politisk strid, där andra EU-stater inte tar sitt ansvar, säger Ola Mattsson, organisationens Sverigechef.

Så var står vi nu? Brunfärgen kommer att kletas till höger och vänster. Osanningar användas som försvar i debatten. Att det inte gick att förutse flyktingströmmen till exempel. Oppositionen vill se ytterligare regelskärpningar. Hela havet stormar inom Miljöpartiet.

Och SD skrattar hela vägen till Lunds riksmöte som startar på fredag.

Men att det är fullt, att vi inte mäktar med fler människor som flyr är en åsikt, inte ett faktum. En relativ utsaga beroende på vem du frågar. Vissa anser att det var fullt redan vid baltutlämningen, andra att det krävs bättre samordning mellan myndigheter och civilsamhälle, så skulle Sverige klara såväl flyktingström som integration.

Asylrätten måste gälla oavsett politiskt läge. Assad och IS tar knappast en paus för att ge Europa andrum.

På X-tåget till Söderhamn kliver familjer in i vagnen. Som varje morgon. Enda packningen är de karakteristiska blå kassarna. Pappans dystra blick vakar över barnen.

Förmodligen omedveten om att hans familj blivit en bricka i det svenska politiska spelet.

Så oanständigt.

Mer läsning

Annons