Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om Finland fortsatt att vara svenskt och Åland var en ögrupp mellan rikshalvorna

Artikel 1 av 3
Finland 100 år
Visa alla artiklar

Tänk om historien tagit en annan vändning. Tänk om Cronstedt inte hade haft franska nerver vid Sveaborg, då hade familjen Bernadotte bakat baguetter i Frankrike idag.

Annons

Ja, tänk om Riket aldrig sprängdes 1809 och Sverige inte var ett avlångt land utan mer som ähum…ja titta på en karta själva...

Ungefär så målar SVT-serien med Fredrik Lindström upp det kontrafaktiska scenariot där Sverige och Finland aldrig gick skilda vägar.

Tankarna på tänk om kommer där i solskenet på generalkonsulatets gård på Sveriges nationaldag. Hit till Mariehamn har ålänningarna kommit för att fira det gamla rikets dag, lyssna på generalkonsuln Olof Ehrenkronas tal och sång av veteraner från OD. Åland var ett av alla de landskap som gick förlorade 1809.

Sveriges generalkonsul Olof Ehrenkrona och en nationaldagsfirare i Mariehamn på Åland.

Den åländska viljan att återanslutas till Sverige slutade i Nationernas Förbund 1921 med att Åland blev en självstyrande del av Finland. Svenskspråkigt och välmående, där strävsam företagsamhet, sjöfart och handel har gjort ögruppen till ett sommarparadis mellan Sverige och Finland. När dessutom chipsfabriken i Haraldsby räddats kvar efter en ömobilisering syns inga större orosmoln över Åland denna dag.

Åland hade varit annorlunda om Sverige och Finland varit ett. Något självstyre eller taxfreeförsäljning skulle det aldrig ha varit tal om. Knappast hade heller Ålands bidrag till den svenska litteraturen varit så stor som 60 utgivna böcker per år.

Läs mer: Lär av guddottern Svea

Istället hade Almedalsveckan varit Mariehamnsveckan eftersom Åland ligger strategiskt mellan Sveriges dominerande städer Åbo och Stockholm. Helsingfors uppgång kom under den ryska tiden, och staden hade nog annars ha varit en sömning småstad. För egen del skulle min far aldrig ha varit en invandrare, utan flytten hade varit lika odramatisk som en flytt från Göteborg till Ljusdal i dag.

Svenska flaggan på generalkonsulatet i Mariehamn under nationaldagen.

Nu hade Cronstedt franska nerver. Sverige fick ett franskt kungahus. Det har gått över tvåhundra år sedan de östra landskapen gick en annan väg i historiens virvlar och nästa år är det hundra år som de blev självständiga som Republiken Finland.

Banden är tätare än på länge, svensk export till Finland uppgår till 78,8 miljarder kronor medan 57 000 personer i Sverige arbetar i företag som ägs från Finland. Sverigefinländarna, om man räknar även tredje generationen, är över 700 000 i Sverige.

Båda länderna är med i EU och är Nato-partners samt diskuterar ett allt tätare försvarssamarbete.

Läs mer: Finlands Natoutredning visar säkrare med medlemskap men beroende av Sverige

Raderna ur Kalevala känns mer levande idag än vad det gjort de senaste decennierna.

Käre bror och hederspojke,vi som har växt upp tillsammans, kom så sjunger vi en parsång, flätar samman våra röster, du och jag, när vi är båda, inte en och en som oftast. Alltför sällan får vi råkas, uppe i vår magra utmark, här i nordens karga nejder.

TV: Se SVT:s Tänk Om - "Förlusten av Finland"

Gilla på Facebook: Finland 100 år!

Alla artiklar i
Finland 100 år