Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacka C för rimliga politikerpensioner

/
  • Centern kan vara glada. Partiet, och framför allt Anders W Jonsson, har drivit frågan om begränsade politikerpensioner, med framgång.

Så kom det enda rimliga beslutet:

Annons

Gävleborgs läns kommuner anpassar politikerpensionerna efter nutiden och efter väljarnas krassa verklighet.

Trots att jag vid ett flertal tillfällen ondgjort mig över en politikeradel som får ta på sig det groende politikerföraktet tänker jag inte ta åt mig äran för att det orättfärdiga systemet nu sakta men säkert kommer att förändras.

Riksdagsledamot Anders W Jonsson (C), snart vikarierande partiledare, är den vi ska tacka. Han har drivit på om en förändring ända sedan 2011 av en enda anledning: De gamla pensionsreglerna var orimliga och hade inget som helst stöd hos "vanligt folk".

Väljarna får nu leva med att det finns en hel del politiker som sedan de gjort sina mandatperioder levt gott på en pension utan krav på motprestation. Utan krav på jobbsökande eller omställning i form av omskolning eller vidareutbildning. Framför allt finns det en hel del avdankade landstingspolitiker som lyft pension i 15-20 års tid, trots att de varit fullt arbetsföra. Och som föraktfull vägrat svara på frågan varför de inte skaffar sig ett jobb, med motiveringen att de lämnat offentligheten. Men det går bra att försörjas av det offentliga?

Innan valet 2014 försökte ledarsidan uppmana kommunerna att anpassa ett nytt regelsystem efter Sveriges kommuner och landstings (SKL) rekommendationer. Och nu är det på gång. Alla Hälsinglands kommuner inför det nya politikerpensionssystemet som tidsbegränsar pensionen, samordnar den med förvärvsinkomst från och med det andra året och ställer krav på att den före detta politikern söker jobb under tiden. För att politikern ska få förlängt ekonomiskt omställningsstöd, måste ansökan skickas in där det kan styrkas att hen söker jobb.

Precis som för oss vanliga dödliga.

De strängare pensionsreglerna kommer naturligtvis inte att avskräcka framtida entusiaster från att kasta sig in i den politiska karusellen. Så cynisk är väl ingen att ett guldkantat pensionsavtal skulle vara enda moroten för att förändra samhället?

Mer läsning

Annons