Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack och bock, Agendadebatten ännu ett steg mot extraval

/
  • Även om Björklund (FP) bugar djupt för Sjöstedt (V) så finns inte mycket som talar för blocköverskridande samarbeten som lägger grunden för ett stabilt och handlingskraftigt styre.

Den som tittade på Agendas partiledardebatt i SVT i förhoppning om att se ledarskap och bred politisk vilja för att hantera flyktingkrisen, integrationen, hotande bostadsbubbelsmällen och det oroliga säkerhetspolitiska läget blev besviken. Vi är idag närmare ett extraval än tidigare, även om det fanns mjukare nyanser än i tidigare debatter.

Annons

Läs mer: Här prövas Sveriges vilja i krisen

Folkpartiets Jan Björklund tog på sig den mest inbjudande rollen i att vilja göra upp och prata om budget, men de våta drömmar som 68:ans strateger har om att FP och C ska utgöra ett regeringsunderlag för S, tillsammans med MP, fick det grusat redan innan debatten av just Björklund. Att säga till Löfven att dumpa Romson & Fridolin är bästa sättet att få Löfven att låta bli. Och att göra S helt beroende av Alliansen är inte aktuellt för S.

Sedan slängde partiledarvikarien Anders W Jonsson (C) igen den andra dörren för Löfvens hopp. Visst kan och ska C samarbeta över blockgränsen i viktiga och långsiktiga frågor där politiken inte kan svänga vid varje val, men att göra upp en budget finns inte på kartan.

Anna Kinberg Batra (M) försökte bjuda in statsministern till att samtala med Alliansen om bland annat flyktingfrågorna, men det spelade Löfven bort genom att bli arg och fastna i ett käbbel kring vem som bjöd in först. När M och KD dessutom klargjorde vad man förväntade sig för uppgörelse, som avregleringar av arbetsmarknad och bostadsmarknad, för att klara integrationen i samband med flyktingkrisen gick Löfven fullständigt i baklås. Vänsterns bild är att högern använder flyktingkrisen som en trojansk häst för avregleringar, men saknar samtidigt riktiga svar på hur krisen ska lösas.

Dessutom måste en så kallad mästerförhandlare ha bättre pokerface än att blänga surt på Kinberg Batra och Busch Thor med onda ögat. En statsmannamässig giraffhals skadar inte heller. Här grusades också hoppet för de som hoppas på den stora koalitionen, ett styre med S & M.

Läs mer: Svaga partiledare blir inte statsmän över en helg

Och de som till äventyrs hoppas på Alliansstyre med stöd av Sverigedemokraterna kan glömma det, i alla fall om man hört Anders W Jonsson (C) tidigare. Det finns inga andra partier som står så långt ifrån varandra i voteringar i Sveriges riksdag än C & SD. Det är alltså mer sannolikt att det blir ett grekiskt samarbete mellan V & SD och det är otroligt osannolikt.

Och när KD & M började prata om att budgeten kan komma att förändras i utskottsbehandlingarna så är det ett budskap som visar Löfvens utsatthet. Det är svårt att se hur resan mot extraval ska avbrytas utifrån debatten i Agenda. Först därefter kanske, bara kanske, kompromissviljan finns.

Läs mer: DÖ-motståndarena skyller motgångar på en ickefråga

Mer läsning

Annons