Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tillbaka det, Stefan Löfven!

Annons

Privatpersonen Stefan Löfven får tro vad han vill. Regeringschefen Stefan Löfven bör hålla sig borta från att spekulera kring vem som är skyldig i en pågående mordutredning.

Därför var det olämpligt att statsministern, i samband med högtidlighållande av mordet på Olof Palme häromdagen, förklarade att han tror att Christer Pettersson är den skyldige (Dagens Nyheter, 28/2). Även om uttalandet knappast kommer att påverka utredningen, bör Sveriges toppolitiker hålla sig för goda för att framställa en avliden person, som inte kan försvara sig, som mördare när hovrätten fastslagit att något sådant inte kan bevisas.

Samma sak gäller även andra som sitter på höga förtroendeposter. Exempelvis är det oförsvarbart att Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, säger att friandet av Thomas Quick/Sture Bergwall inte är detsamma som att han är oskyldigförklarad, utan att det bara betyder att bevisningen inte räcker för en fällande dom.

Det är lika korrekt som att hävda att vem som helst faktiskt kan ha begått brotten och att det faktum att majoriteten av Sveriges körkortsinnehavare inte är dömda för fortkörning, inte nödvändigtvis betyder att majoriteten aldrig har kört för fort. Det enda vi kan fastslå är att morden och vissa fortkörningar har ägt rum, men det betyder inte att staten offentligt bör spekulera i vem eller vilka som är skyldiga.

Posterna som statsminister och justitieråd är två av Sveriges mäktigaste statliga ämbeten. Med dessa följer ansvar – som att inte spä på misstankarna mot två män som har friats av landets domstolar. Alla är oskyldiga om inte motsatsen är bevisad.

Mer läsning

Annons