Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT:s bevakning av amerikanska presidentval duger inte

/
  • Hillary Clinton och Donald Trump är två välkända ansikten från den svenska valbevakningen. Men hur många känner till alla andra kandidater?

Public service borde erbjuda intelligenta insikter framför blixtsnabba repliker.

Annons

Låt oss börja med Iowa. Konceptuellt låter det som drömmen för en centerpartist; känd för att vara den stora jordbruksdelstaten i USA med strax över tre miljoner invånare. Bortom konceptbilden har Iowa dock, precis som resten är välden, genomgått en betydande urbanisering. I dag lever fler i urbana områden än på landsbygden och jordbrukets betydelse har ersatts av tillverkningsindustrin som står för drygt 22 procent av BNP.

Iowa brukar segla upp i svensk nyhetsrapportering vart fjärde år när de två kolosserna Demokraterna och Republikanerna håller sitt första nomineringsmöte (primärval) i processen att utse respektive presidentkandidat.

Tisdagskvällens sändning av Aktuellt i SVT var inget undantag i den svenska nyhetsrapporteringen. Även där skulle Iowa och den amerikanska valrörelsen behandlas. Inbjuden var Sara Skyttedal, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU och Göran Greider, socialisten som är politisk chefredaktör på socialdemokratiska Dalademokraten.

Jag förstår redaktionens val av åsiktsprofiler. Skyttedal är där som uttolkare av den amerikanska kristna högern och Greider är där som socialistiskt samvete. Men som tittare är det svårt att avgöra deras kunnighet eller objektiva analysförmåga. Vi får veta att båda är intresserade av amerikansk politik och har en dedikerad idol i presidentvalet. Skyttedal gillar Marco Rubio, konservativ kandidat från Florida och Greiders idol är Bernie Sanders, demokratisk socialist och utmanare från Vermont.

Följande scenario hade varit helt oproblematiskt i TV4, Aftonbladet TV eller i någon annan kommersiell satsning. Där förenas gärna politik och underhållning för att maximera antalet tittare. Av SVT förväntar jag mig en annan typ av journalistik bortom underhållningen. En djupdykande och faktasökande journalistik bortom den i Sverige förstärkta konceptbilden att ett amerikanskt presidentval står mellan konservativ kristenhet och progressiv sekularism. I amerikansk politik finns även andra intressanta konfliktpunkter, till exempel den mellan politisk centralisering och politisk decentralisering vilket för med sig betydligt fler lärdomar till ett svenskt sammanhang.

Jag hade alltså gärna sett någon annan i Aktuellts studio. Gärna någon som inte har klippkort hos TV4 eller till Aftonbladets webb-tv. Någon som erbjuder en intelligent insikt vid sidan av alla blixtsnabba repliker. Var USA:s ambassadör inbjuden för att beskriva amerikansk politik och dess konfliktpunkter? Var någon av forskarna Frida Stranne, Dag Blanck eller Erik Åsard tillfrågad? Samtliga forskar om Nordamerika och bevakar amerikansk politik.

Vi vet redan att det i Republikanerna finns flera galningar som tävlar om uppmärksamheten och att Clinton som är en av Demokraternas mest valmeriterande kandidater i modern tid riskerar att bli petad av den populistiska socialisten Sanders. SVT borde finnas där för att besvara andra frågor som inte underhållningsjournalistiken lyckas med. Vilka är konfliktpunkterna i amerikansk politik? Hur ser väljarkåren ut? Varför är vapen viktigt? För vi vet redan att vapen är viktigt.

Att följa en amerikansk valrörelse från Sverige är som att tvingas in i ett apart tillstånd där det är omöjligt att sluta skaka på huvudet åt alla galningar. Snälla SVT, ni skulle kunna göra något konstruktivt åt ett allmänt symptom i stället för att följa den allmänna trenden.

Mer läsning

Annons