Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT behöver prioritera; hockey-VM eller hälsingereportrar

/
  • Det behövs att en kulturministerdomare som går in och styr upp SVT:s prioritering av hockey framför nyhetsbevakning av Hälsingland.

Senaste veckan har debatten om SVT Gävleborgs bevakning av Hälsingland har varit livfull på insändarplats. Det började när László Gönczi (MP) skrev "En politiker ska aldrig klaga på massmedierna. Man vet aldrig om det kan straffa sig. Med SVT Gävleborg tar jag knappast någon risk" och gav sig på gävlecentreringen och att när Hälsingland syns så är det bara kriminalfall.

Annons

Sven-Åke Thoresen (S), ledamot av Regionfullmäktige Gävleborg, hakade på och tog upp gävletyngdpunkten i SVT Nyheter Gävleborgs bevakning och radade upp goda argument för en bättre hälsingebevakning.

Och för signaturen Tess som jobbar på Hudiksvalls sjukhus kommer spaningen att chefer eller personal sällan åker till Hudiksvall, men tvärtom går bra och Tess uppmanar SVT att lyfta blicken från Gävle.

Skribenterna har helt enkelt upptäckt det som ledarredaktionen pekade på innan SVT Nyheter Gävleborg drog igång, Hälsingland är förloraren i SVT:s "satsning" och då särskilt inlandsorterna väster om huvudorterna Ljusdal och Bollnäs. Där är en SVT-kamera sällan skådad.

Orsaken är SVT:s centralisering till länens huvudorter där omgörningen av nyheter innebär fler sändningsminuter per reporter. Det gör att reportrarna stannar på huvudredaktionsorten och gör det enkla och nära. Det är logiskt utifrån den redaktionella ramen.

För att över huvud taget klara schemakrav på bemanning morgon och kväll flyttade SVT dessutom en tjänst från Hudiksvall till Gävle.

Men det är inte SVT Gävleborgs redaktion eller dess chef Jimmy Roos som ska ha kritik för detta. Det handlar istället om SVT:s prioriteringar som borde diskuteras mer.

SVT har precis vunnit rättigheterna för hockey-VM för första gången sedan 1988 och i en krönika i Aftonbladet beräknar förre TV4-chefen Jan Scherman att rättigheterna samt produktionskostnaderna för de sex mästerskapen landar på omkring 500 miljoner kronor. En halv miljard av licensbetalarnas pengar för något som kommersiella kanaler både kan och vill göra, men där SVT bjuder över.

Det ska tilläggas att SVT inte vill kommentera prislappen, men för en halv miljard kronor skulle SVT:s 21 regionala nyhetsprogram kunna få ytterligare fem reportrar i sex år för att göra ett konkret räkneexempel.

Med ytterligare fem reportrar skulle SVT Gävleborg få förutsättningen att ha redaktioner i åtminstone två hälsingeorter, varför inte i Bollnäs och Hudiksvall.

Det här är bara ett exempel på hur SVT:s prioriteringar kan diskuteras och det borde vara en högaktuell fråga i den mediedemokratiska debatten och för den medieutredning som kulturminister Alice Bah Kunke tillsatt.

Så gärna hockey-VM, men inte i SVT och definitivt inte på bekostnad av SVT:s bevakning av Hälsingland.

Och för att citera Sven-Åke Thoresen (S) från insändarsidan: "så här blir det när idéer och utveckling lyser med sin frånvaro."

UPPDATERAT: En tidigare version innehöll ett påstående om ett sakförhållande som inte kunnat styrkas. Därför har den meningen tagits bort.

Mer läsning

Annons