Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraternas svängning om värdlandsavtalet generar många inför omröstningen

Spänningarna mellan olika delar av Sverigedemokrater i säkerhetspolitiska frågor visas nu upp för öppen ridå. Partiet bjöd på veckans stora tumult med en historisk svängning. På bara två dagar ändrade man besked om hur man ska rösta om vilandeläggning av värdlandsavtalet.

Annons

Åkesson suckade nog djupt i söndags efter Mikael Janssons utspel.

Att som Mikael Jansson, försvarspolitisk talesperson, säga att Sverigedemokraterna stödjer ett mycket sällan använt yrkande om vilandeläggning, i mandatperiodens viktigaste säkerhetspolitiska omröstning, utan att ha förankrat det i riksdagsgruppen är anmärkningsvärt.

Läs mer: Fulspelandet mellan V & SD skadar Sverige

– Jag vet inte vilken information som man (läs Mikael Jansson, försvarspolitisk talesperson) hade i söndags när man uttalade sig i den här frågan. Jag tycker det är olyckligt att man gör det utan konsultera partiledning och gruppledning i riksdagen, sade partiledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Aktuellt om sin partikamrats agerande.

I klartext är det inte annat än en offentlig uppsträckning även om det kläs lite snällare, men samtidigt framstår inte kompetensen inom Sverigedemokraterna som den mest lysande.

Mikael Jansson själv uppger för Expressen att han hade förankrat det med Björn Söder som är säkerhetspolitisk talesperson, men ingen hade kontakt partiledaren Jimmie Åkesson eller gruppledaren Mattias Karlsson. Riksdagsgruppen hade inte diskuterat frågan.

I bakgrunden finns att Jansson och Söder är på kant med Åkesson och Karlsson. Det handlar både om personliga och politiska spänningar.

När Jansson solospelade, utan någon djupare analys av varken sakfrågan eller politiska reaktioner på att göra armkrok med V i parlamentariskt obstruerande, så retade han inte bara partiledningen utan rubbade den interna balansen gentemot partiets Natovänner.

Det tog två dagar för Åkesson och Karlsson att konsultera jurister för att konstatera att vilandeyrkan saknar grund, och sedan köra över Jansson & hans vänner.

Läs mer: Lögner och myter som sprids ett allt större bekymmer

Resultatet blev generande:

Generande för Sverigedemokraterna, som den här veckan misslyckats i att framstå som ett parti som andra och att man är att lita på, vilket är viktigt i försöken att mjuka upp KD och M till ett framtida samarbete.

Generande för Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, för att det visar att man inte har kontroll eller ordning i partiet och att deras ställning är svagare än vad man trott eftersom utmaningen kom öppet. Dessutom är det extra genant att det handlar om säkerhetspolitik och försvar, ämnen där man inte får fumla.

Generande för Mikael Jansson, som blir offentligt uthängd som en politiker som inte har koll eller förtroende hos partiledningen. Janssons felsteg är inte det första. Han backade uteslutne Gustav Kasselstrand öppet, bland annat genom att delta i evenemang tillsammans i Almedalen.

Läs mer: Utesluten Kasselstrand tillsammans med SD-talesperson i Almedalen

Det var en av orsakerna att Jansson fick lämna partistyrelsen, och långt tillbaka i tiden finns historien om hur Åkesson manövrerade ut Jansson som partiledare och fick honom petad.

Bakläxa för Sverigedemokraterna i försvarsutskottet Mikael Jansson (tv) och Roger Richtoff.

Kan man gissa att Mikael Jansson är ännu mer i SD-kylan efter det här? Kan Sverigedemokraterna ha kvar Jansson som försvarspolitisk talesperson efter det här solospelandet och sedan näsknäppandet?

Generande för Vänsterpartiet, som först får stöd av SD och i två dagar ser ut att kunna lyckas med sitt ”filibustrande” med hjälp av ett parti som man i andra frågor röstar tvärtemot bara för att inte rösta likadant. Men när budget-praxisobstruerande SD svänger avfärdas det hela av Åkesson med att förslaget är mer av karaktären av att ”obstruera än att arbeta seriöst”.

Generande Miljöpartiet eftersom Jabar Amin, Annika Lillemets, Valter Mutt och Carl Schlyter i Miljöpartiet har sagt att de ska rösta för Vänsterpartiets vilandeförklaringen. Att Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Mutt och EU-nämndens ordförande hellre ägnar sig åt att ”obstruera än att arbeta seriöst” för att använda Åkessons ord från SVT:s Aktuellt är generande för Miljöpartiet.

Sakfrågan om värdlandsavtalet då? Jo, när SD inte längre stödjer vilandeförklaringen som skulle ha försenat avtalet med kanske en månad innan lagrådet avfärdat invändningarna, så kommer avtalet att röstas igenom av riksdagen under onsdagseftermiddagen efter en lång riksdagsdebatt.

På Ja-knappen om själva avtalet kommer Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att trycka. Nej röstar Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och de fyras gäng i Miljöpartiet.

Mer läsning

Annons