Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensken lägger minst på försvar i Norden - det är inte hållbart i orostid

Sverige och Finland fyller inte ut sina försvarsuniformer i förhållande till det säkerhetspolitiska läget. Trots ökade spänningar, närhet till ett Ryssland som rivit upp den europeiska säkerhetsordningen genom annekteringen av Krim och inget Nato-medlemskap så lägger Sverige och Finland ned betydligt mindre i försvarsutgifter räknat per invånare än Norge.

Annons

Sverige lägger minst per invånare i Norden på försvaret efter omfattande neddragningar.

Det är FOI:s Peter Nordlund och Bernt Öström som i rapporten ”Svenska försvarsutgifter i nordisk jämförelse” även lagt till värnpliktens samhällsekonomiska kostnader för att få fram en totalsumma för vad de nordiska länderna samt alliansfria Österrike lägger på sitt försvar.

Läs mer:Fyra försvarskrav på Stefan Löfven

Läsningen borde få vilken svensk riksdagspolitiker som helst att rodna. Det land i Norden som lägger mest i absoluta tal när man tittar även på värnpliktens indirekta kostnader är Norge. Om vi slår ut det per invånare blir skillnaderna markanta. Medan varje svensk lägger omkring 4600 kr på försvaret så bidrar varje norrman med ca 8950 kronor.

Trots det handlar norska försvarsdebatten om landets bristande förmågor inför hotbilden. Liksom det svenska försvaret har även det norska skurit ned till en systemkritisk nivå. Den frispråkige generallöjtnanten Robert Mood myntade Norges eget ”enveckasförsvar” genom att säga att Norge kan klara av att försvara en stadsdel i Oslo. En kalldusch för norsk debatt som präglas av den sammanbitna insikten "aldrig mer 9 april 1940".

Norge har landgräns och Norra Ishavet med Ryssland. Arktis är ett område där Ryssland flyttar fram positionerna och utmanat Svalbardstraktaten från 1920 genom att landa militär personal på det neutrala och demilitariserade Svalbard. Svalbard står under norsk överhöghet men andra länders medborgare får bedriva ekonomisk aktivitet på ögruppen.

Finland har valt att behålla sitt totalförsvar med klassisk värnpliktsarmé. I stället för materielutveckling har FInland valt att köpa in beprövade vapensystem. Det är just försvarsutveckling som driver upp svenska kostnader när Sverige satsar på ubåtar och flygplan. Trots det lägger Finland mer pengar per invånare än Sverige.

Även Natolandet Danmark lägger något mer än Sverige per invånare. Danmark har ett Natomedlemskap att falla tillbaka på men har också en dimension i Arktis med Grönland, utöver Östersjön. I jämförelsen hamnar Sverige bara högre än alliansfria Österrike, som ligger tryggt inbäddat av Natoländer.

Läs mer: Högskolesoldater kan lösa krigsförbandens rekryteringsproblem

En annan slutsats som rapportförfattarna drar är att Sverige har låg andel personalkostnad i jämförelse med andra länder. För svensk vidkommande är det av största vikt att snabbt kunna öka sin numerär och fylla på med personal. Rekryteringen till yrkesförsvaret har inte fallit ut och en utredning om återaktivering värnplikt i någon form görs just nu av Annika Nordgren Christensen.

Sverige behöver också få Totalförsvarsplaneringen att fungera, som hur försvarsmakten ska stödjas av andra i händelse av det värsta och hur civilbefolkningen ska skyddas. För Finland är rapporten en påminnelse om att de kommande materielbehoven inte får ignoreras. Att Natomotståndarna i Sverige och Finland inte är de som står först på barrikaderna för att kräva höjda försvarsanslag är vår tids svårbegripliga paradox. Sverige kan inte försvaras ensamt, varken i dag eller under överskådlig framtid.

Ytterst handlar frågan om vilket värld vi vill leva i, en som styrs av regler och samarbete mellan demokratier eller att vi får ett Europa med auktoritära staters inflytelsesfärer.

Läs mer: "Viktigast just nu är att öka förmågan" - ÖB i exklusiv intervju

Intresserad av försvar & säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons