Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska försvaret fortsätter i otakt, sänker förmågan samtidigt som guarden höjs

Ibland blir svensk försvarspolitiks totala brist på tajming så uppenbar när det på samma dag inträffar både en höjning av beredskapsnivån i Försvaret samtidigt som en förmågesänkning slutförs.

Annons

Läs mer: Peter Hultqvist, här är önskelistan till jul

Bild från 2014 på  Kustkorvetten HMS Stockholm. Idag är hon patrullfartyget HMS Stockholm. Ett av flera exempel på ett försvar i otakt.

Nästan på dagen för ett år sedan skrev jag en julklappslista till försvarsminister Peter Hultqvist (S). En av punkterna var:

”Behåll Stockholm och Malmö som korvetter och stoppa degraderingen…För marinen vore det ett trendbrott…Billigare än så går det inte att öka flottan.”

Tomten kom inte med julklappen.

I torsdags lämnades HMS Stockholm över från FMV till Försvarsmakten efter att korvetten gjorts om för sjöövervakning. Snöpningen var genomförd.

Bland annat har man tagit bort undervattenssensorerna och enligt pressmeddelandet ”vissa av de tidigare vapensystemen, som utgör specifika korvettförmågor, lyfts av och utgått som bestyckningsalternativ”. I klartext innebär det bland annat förmåga för ubåtsjakt och robotbestyckning.

Kvar finns förmågan att bekämpa lättare fientliga fartyg, men HMS Stockholm har anpassats till sjöövervakning istället för att kunna lösa komplicerade uppgifter i krig. Att genomföra den här förändringen, efter att det europeiska säkerhetsläget radikalt försämrats genom annekteringen av Krim, är en av många huvudlösa stuprörsbeslut i svensk försvarspolitik.

Överlämnandet av HMS Stockholm kom samma dag som regeringen fattade det formella beslutet om att tidigarelägga permanent militär närvaro på Gotland till 1 juli 2017.

Tillsvidare upprätthålls den permanenta närvaron av roterande förband i Försvarsmakten. ÖB överraskade de flesta i en beredskapskontroll när en snabbinsatsstyrka fick öva att ta sig till Gotland och när styrkan väl var på plats blev det på stället halt.

Läs mer: ÖB behöver mer pengar för att möta hoten

ÖB Micael Bydén fotograferad i Stockholm. Bydén är trött på pratet om hur länge Sverige ska kunna stå emot en attack. Han lovar att försvaret ska kämpa till sista man eller kvinna.

Ledarsidan tog för två veckor sedan upp ÖB:s halvårsrapport som innehöll budskapet om ett försämrat läge. Därtill kommer DN:s uppgifter i helgen om att höjningen ska ha göra med ett specifikt uppfattat hot. Terminologin som används från Försvarsmaktens sida är att krigsrisken är låg (men har gått från osannolik), vilket uttolkas av professor Wilhelm Agrell till 15 procent. Han kallar vidare hela Gotlandsförflyttningen för exceptionell.

Situationen är exceptionell, men den har varit det sedan 2014. Under ”rysk advent” samma år övade Ryssland i Östersjön överraskningsangrepp med landstigning mot annan nation i Östersjön.

Övningen bedömdes så hotfull att Litauen satte sina snabbinsatsförband i beredskap att gå i strid inom två timmar.

En slutsats på bloggen Jägarchefen var att: ”Den enskilt viktigaste slutsatsen är att den Ryska östersjömarinen förefaller ha god till mycket god förmåga att ilasta och transportera förband med mycket korta tidsförhållanden i Östersjöregionen.”

Patriotism en del av den ryska säkerhetsstrategin. Här parad under segerdagen 2016.

Läs mer: Repression, patriotism och konfrontation i rysk säkerhetsstrategi

Däremot är det svårt att se vad nytt militärt som ska ligga bakom DN:s uppgifter. Hot mot Sverige finns i en större östersjökontext där det handlar framför allt om Baltikum. Samtidigt vet vi att kommande sex månader är en politisk högriskperiod där Putins Enade Ryssland fått egen majoritet i den nyvalda Duman, amerikanskt presidentval och en utgående presidentadministration.

Landstigningsfartyget Ivan Gren provkörs hårt mellan Kaliningrad och Finska Viken. Ivan Gren har kapacitet för 13 stridsvagnar eller 36 stridsfordon med 300 man.

En spekulation är att insikten med det allmänt försämrade politiska säkerhetsläget sjunkit in tillsammans med politiska varningar. Lägg därtill större övningsverksamhet vid den baltiska gränsen och att landstigningsfartyget Ivan Gren provkörs hårt mellan Kaliningrad och Finska Viken. Ivan Gren har kapacitet för 13 stridsvagnar eller 36 stridsfordon med 300 man.

Läs mer: En svensk tiger inte - ny spionlinje öppnad

För att hantera detta läge finns en otillräcklig försvarsöverenskommelse som var halt innan den började gå och en finansminister som i söndagens Agenda lovade småsmulor ytterligare i höstbudgeten.

Partierna i försvarsuppgörelsen behöver sätta sig ned nu och fatta beslut om ekonomiska förstärkningar av försvaret. Och ett principbeslut om att stoppa all förmågeneddragning.

Det finns en beredskapskredit på 40 miljarder kronor, använd den.

Dags att räta upp försvarspolitiken? JAS-plan visar sina konster.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons