Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svealand blir den nya storregionen i framtiden

/
  • Det här är den nya regionkartan att börja vänja sig med. Ett stort frågetecken kring vart Värmland tar vägen samt några mindre frågetecken kring kommuner i gränsområdena.

Det blir en storregion för Svealand med två universitetssjukhus och upp till fem länssjukhus, 18 länsdelssjukhus, 250 vård-/hälsocentraler och 2 helikoptrar. En region som kommer att sträcka sig från Hälsingland i norr till Sörmland i söder, från norska gränsen i väster till Ålands Hav i öster.

Annons

Läs mer: Första regiontåget (Norrland) lämnar stationen, men vart går Hälsinglands resa?

Det kommer regeringens förhandlingspersoner Kent Johansson (C) och Barbro Holmberg (S) med stor sannolikhet att presentera om ett par veckor.

Sjukvården ska ha större regioner än idag för effektiv sjukvård i framtiden samtidigt som regionerna ska sköta regional utveckling är beställningen från regeringen. Dessutom förs en politisk diskussion om att flytta över fler kompetenser till de nya större regionerna. När dessutom staten omorganiserat länsstyrelser och statliga myndigheter så att de får samma indelning som de nya regionerna så är det som sker nu det mest omvälvande för svensk förvaltning på 400 år.

Förhandlingspersonerna har uppdraget att massera den regionala politiken att hitta lösningar ihop. För en tid sedan stod det klart att de fyra nordligaste länen går vidare och bildar region. För Svealand har processen varit lite knöligare. En avgörande fråga har handlat om det blir en eller två regioner. Målbilden för regionerna är 1-2 miljoner invånare och universitetssjukhus.

Den befintliga sjukvårdssamverkan Örebro-Uppsala, där Sörmland, Västmanland, Örebro, Värmland, Uppsala, Dalarna och Gävleborg ingår har 2 miljoner. Men när Sörmland, Gävleborg och Västmanland tydligt pekat med hela handen mot Uppsala samtidigt som Värmland i praktiken sagt att man bara accepterar stora lösningar och ingen liten med bara Örebro avgjordes den frågan. Det blir en storregion av Svealand.

Däremot kan Svealand komma att tappa delar längs vägen. I Värmland finns krafter som vill söderut mot Göteborg och officiellt lämnar värmlänningarna öppet för att bli en del av Västra Götaland eller Svealand. Svealand minus Värmland är för övrigt samma region som Kent Johansson själv föreslog i debattartikel i DN 2011.

Läs mer: Skynda annars går framtidståget

Det kan också finnas kommuner i utkanten som tycker det är mer attraktivt att gå åt andra hållet. Sådan diskussion lär säkert nu få förnyad kraft i Nordanstig när insikten sjunker in att regionen går ända ned till Nyköping. I södra Sörmland finns det de som blickar längtansfullt mot Östergötland och i småkommunerna runt Stockholm, som i Trosa, Gnesta och Håbo så blir man gärna insläppta i 08-land.

Nästa fas i diskussionen kommer att bli den känsliga, hur skinnet ska styckas mellan landsändarna. Vilken ort ska bli huvudsäte för den nya regionen, var ska regionparlamentet sammanträda och vad kan staten bidra i diskussionen genom att placera landshövding och länsstyrelse samt regionala kontor på statliga myndigheter. Hur ska den nya regionen decentraliseras så att alla delar (även utanför gamla centralorter) kan känna sig som vinnare, en avgörande fråga för att bygga folklig legitimitet.

Det finns också vissa frågetecken om regeringen kommer att orka dra hela reformen i hamn. Moderaterna har varit emot från dag ett och kommer att vara det ända in i sista andetaget, kanske kommer vissa regionala debatter att bli problem också.

Samtidigt så skulle det vara överkomligt för regeringen i ett normalt läge, men en regeringskris kan komma att stjälpa planerna för civilminister Ardalan Shekarabi (S). Vänsterpartidistrikt hotar att inte stödja budgeten, krafter i moderaterna trycker på för Alliansbudget och i maj håller Miljöpartiet stämma där missnöjda gräsrötter ska övertygas av sina ministrar att fortsätta regerandet.

Överlever regeringen så överlever regionplanerna och Sveriges förvaltningskarta kommer att se helt annorlunda ut på 2020-talet.

Analysen bygger på samtal med ett tiotal centralt placerade personer i ett halvdussin regioner.

Läs mer: Det är nu som kursen ändras när det gäller statliga jobb och ett sammanhållet land

Mer läsning