Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Subventionera kvinnans frihet

/

I snart 50 år har svenska kvinnor kunnat styra över sin kropp och sexualitet. P-pillret var en revolutionerande upptäckt och hade en avgörande betydelse för kvinnans frigörelse. När så den fria aborten lagstiftades 1975 var det klackarna i taket: Ingen man, inget samhälle eller myndighet skulle längre kunna bestämma över en kvinnas mycket privata beslut – föda barn eller inte.

Annons

Åtminstone är det den uppfattningen som varit rådande sedan p-pillret blev fritt under det första delen av sextiotalet.

De senaste decennierna har debatten tagit en annan riktning. Biverkningarna var inget som diskuterades speciellt livligt till en början, men fortfarande på 2000-talet kommer rapporter om den ökade blodproppsrisken som den allvarligaste följden.

Som ett naturligt resultat av farorna har alltså andra preventivmedel forskats fram. Nya, lättare och med färre biverkningar som spiral, ring och plåster.

För det som skulle vara en frigörelserevolution, och som naturligtvis också varit det i jämförelse med den katolska delen av världen, är inte mycket att hurra för om den innebär allvarliga hälsorisker.

Som om inte detta vore nog så drog landstinget Gävleborg bort subventionerna på p-piller för kvinnor i åldern 20-23 år, för ett och ett halvt år sedan.

Nu slår ungdomsmottagningen i Hudiksvall larm om konsekvenserna. Unga kvinnor väljer bort de säkra, minst hälsofarliga preventivmedlen och köper preparat som användes för 35 år sedan. Av ekonomiska skäl!

Alltså hellre en viktökning, minskad sexlust, acneproblem, lättirriterad, gråtmild och svullen i hela kroppen, än en oönskad graviditet.

Och det är inget konstigt beslut hos den enskilda kvinnan. Var och en vill naturligtvis undvika abort, som inte är ett preventivmedel, utan en sista utväg när preventionen misslyckats.

Ungdomsmottagningen försöker lösa problemen så gott det går. Personalen lånar till och med ut p-pillerkartor så att kvinnorna kan vänta med att lösa ut receptet när deras ekonomi tillåter.

Plötsligt känns det som om vi förflyttats 50 år tillbaka i tiden. Ska unga kvinnor i Hälsingland tigga till sig preventivmedel eller använda föråldrade p-piller som inte alls håller samma medicinska och säkra kvalitet som moderna? Med risk för sin hälsa? Med risk för oönskade graviditeter?

För att hälso- och sjukvårdsutskottet ska spara in på just denna subvention?

Det är inte värdigt ett modernt, jämställt samhälle att tillgången på säkra och riskfria preventivmedel avgörs av storleken på kvinnans plånbok.

Det skulle vara intressant att vet hur mycket pengar som egentligen sparas på de indragna subventionerna.

Besparingen måste ställas i proportion till den skada den åsamkar. Ibland bedrar verkligen dumheten visheten.

Örebros landsting har gjort en helt annan bedömning och subventionerar preventivmedlen tills kvinnorna fyllt 25 år. Då har de förhoppningsvis blivit mer stadda i kassa, skaffat utbildning och etablerat sig på arbetsmarknaden.

Och inga oönskade graviditeter eller försvårande biverkningar har hindrat dem.

Mer läsning

Annons