Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Löfven är ingen kvinnokarl

/

Annons

Väljargrupp efter väljargrupp flyr från statsminister Stefan Löfven. Snart är inte Socialdemokraterna ett självklart val för någon.

Det är nära i tiden, men känns avlägset mentalt, när männen i LO-kollektivet började se Sverigedemokraterna som sitt självklara val. Innan dess hade dessutom den urbana och existentiellt krävande medelklassen svarat jakande på frieriet från rödgrönrosa ytterlighetspartier.

Men Socialdemokraterna hade i alla fall kvinnorna kvar. Tills nu. I SIfos färskpressade väljarbarometer är Moderaterna och inte Socialdemokraterna största parti bland kvinnor. Dessutom är det fler kvinnor som röstar på Alliansen än på de rödgröna partierna tillsammans. Det är en förändring som bryter mot den invanda föreställningen hur den svenska väljarkåren grupperar sig.

Det finns två viktiga förklaringar till att Socialdemokraterna tappat fotfäste i svensk politik. Där finns två problem som man desperat måste tackla. Tidigare var Socialdemokraterna svensk mästare i att lyssna på väljarna, nu kräver man istället att väljarna ska lyssna på Socialdemokraterna. Det andra problemet förklarar också varför väljarna har flytt så snabbt: Stefan Löfven. Inte bara kräver Socialdemokraterna att väljarna ska lyssna, Socialdemokraterna kräver dessutom att väljarna ska lyssna på Stefan Löfven. Där finns en mängd hinder; hans otydlighet, avsaknad av förtroende och väljarnas erfarenhet av tidigare S-ledare – bra som dåliga.

Det första problemet har Socialdemokraterna försökt tackla genom en förändrad migrationspolitik. Volymerna i flyktingmottagandet uppskattades uppenbarligen inte av väljarna. Att den har förändrats förklarar varför väljarflykten har avstannat. Men litar väljarna på regeringens agenda och förmåga att genomföra den? Nej inte särskilt.

Det andra problemet har Socialdemokraterna försökt tackla genom att gömma undan Stefan Löfven från offentlighetens ljus. I stället har andra ministrar som Magdalena Andersson och Anders Ygeman använts som hans ambassadörer.

Lösningen har samma fördel som nackdel; å ena sidan syns inte statsministern å andra sidan syns inte statsministern.

Socialdemokraterna kan givetvis bättra sig och åter bli ett stort och ansvarstagande parti. Men det ser svårt ut med Stefan Löfven som statsminister.

Alliansen styrde Sverige framgångsrikt i åtta år, under den tiden borde Socialdemokraterna ha lyssnat på sina väljare. Det gjorde man inte. Juholt blev fel partiledare från start, Löfven framhafsat val till ersättare där någon annan borde ha fått chansen. Oppositionstiden borde ha använts till att lyssna in väljarkåren, i stället blev det internt käbbel och skandaler. Därför misslyckas också Socialdemokraterna som regeringsparti.

Mer läsning

Annons