Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsministern tänker vara med på Veterandagen – det var sannerligen på tiden

Annons

Stefan Löfven har tagit till sig av kritiken och närvarar i år på Veterandagen i Stockholm.

Den svenska traditionen av att delta i militära insatser utomlands är lång. På listan över internationella insatser där Sverige varit med finns bland andra Kongo, Cypern, Bosnien, Afghanistan och nu Mali. Denna tradition att ställa upp utomlands är något att vara stolt över. Självklara mänskliga rättigheter som demokrati och frihet kan aldrig tas för given och måste försvaras, var i världen den än hotas.

Svenska politiker stoltserar gärna med att vi skickar trupp till utlandet. Men när det kommer till att diskutera det pris som dessa insatser kan få för de enskilda personerna som åker är det ofta desto tystare.

Att skicka styrkor till konflikthärdar kan ha ett mycket högt pris. Genom åren har soldater hamnat i strid. En del har dödats, många har skadats. Vissa sår syns på ytan, andra lever kvar inombords. Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, är vanligt bland dem som tjänstgjort och behoven av att ge dessa människor hjälp är stort.

Tyvärr har ointresset för dessa hemvändande soldater varit påfallande. Inte bara från politiskt håll, även Försvarsmakten har haft en obefintlig organisation för att ta hand om sina veteraner.

Alltför många veteraner vittnar också om en ointresserad vård, en försäkringskassa som inget förstår och en Socialtjänst som säger sig inget kunna göra när livet och ekonomin kraschat på grund av dåligt mående.

Men med idogt arbete, inte minst från olika veteranföreningar som exempelvis Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, har något hänt under senare år.

På Akademiska sjukhuset finns numera en öppenvårdsmottagning för veteraner med egen erfarenhet av krigshandlingar dit alla som tjänstgjort utomlands kan söka sig, var än i landet de bor.

Läs mer: Veteranmottagningen på Akademiska sjukhuset

Försvarsmakten har dessutom blivit bättre på att ta hand om de sina.

Ett stort och viktigt arrangemang är Veterandagen som anordnas i slutet av maj varje år vid Sveriges nationella veteranmonument vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Då är det bland annat kransnedläggning och medaljering, bland annat av soldater som sårats i strid.

Läs mer: Veterandagen 29 maj 2016

Detta är viktigare än man kan tro då många som tjänstgjort utomlands och som har deltagit i strid kommer hem med en känsla av overklighet då livet här går vidare som ingenting. En oförstående omgivning och svårigheter att få stöd kan få katastrofala följder för den enskilde.

Att den insats man gjort uppmärksammas är viktigt.

Uppställningen vid Veterandagen brukar vara imponerande. Kungligheter, Överbefälhavaren och Försvarsministern.

Under alliansens regeringstid deltog vice statsminister Jan Björklund, som personligen ju har kopplingar till och stort intresse för det militära.

Men det har saknats en person hittills, nämligen landets statsminister, något som med all rätt fått mycket kritik. Om Sveriges statsminister på riktigt bryr sig om de svenska soldater han varit med och skickat ut i strid borde han dyka upp på Veterandagen. Det är det allra minsta man kan begära.

Fredrik Reinfeldt deltog aldrig och förra året var det många som hade hoppats på att Stefan Löfven förra året skulle bryta denna olyckliga statsministertrend. Men han kom aldrig.

I år står statministern med i programmet.

Det var sannerligen på tiden.

Mer läsning

Annons