Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossepolitik light?

Annons

Vad ska väljarna tro egentligen?

Att en finansminister får kritik för sin budget är ingenting nytt. Men att kritiken i stort sett går ut på att alliansregeringens budget och oppositionens kritik av budgeten handlar om grader av socialdemokratisk politik, är ändå värt att notera.

Många tycker att Anders Borg bedriver en sosse light politik.

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, säger att Anders Borg är "den bästa finansminister som Socialdemokraterna någonsin haft."

Fölsters kritik går ut på att regeringen ökar bidragen till arbetsmarknadspolitik och kommuner och inte ger tillräckligt till offensiva satsningar.

Det ligger en hel del i det. Men samtidigt kan inte en regering som sitter mitt i en finanskris och lågkonjunktur blunda för att det behövs kraftfulla insatser i arbetsmarknadspolitiken.

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros tycker dessutom att åtgärderna är för svaga och sena.

"För lite och för sent" är det mantra han trummat in med en dåres envishet sedan han blev oppositionspolitiker.

Och i takt med att hans enformiga mantra trummas in tycks väljarna bli allt mer lomhörda och trötta på gnället.

De flesta väljare tycks inse att regeringen inte har någon sedelpress i källaren som bara kan trycka upp sedlar för att finansiera hur stora utgifter som helst.

De flesta väljare har en egen personlig ekonomi och vet mycket väl att inkomster och utgifter måste gå ihop någorlunda väl sett över tid. Därför upplever nog många Thomas Östros ständiga nötande rent av som oansvarigt.

Han har dock en poäng i att regeringen borde satsa mer medvetet på utbildning.

Finansminister Anders Borg framstår däremot som en rikshushållare som tar ansvar, även om man givetvis kan ha mängder med synpunkter på hans budget. Och kanske också på hans analys av framtiden.

Han ger en mycket, mycket dyster bild av de närmaste två åren. Kanske av taktiska skäl. Det finns nämligen svaga, men ändock tecken, som tyder på att botten kan vara nådd. Och att det till och med börjar vända uppåt så sakteliga.

Men en klok finansminister håller inne med att antyda något sådant innan han har ordentligt på fötterna.

Förmodligen kommer det vara kärvt också under det närmaste året. Förmodligen kommer det ytterligare åtgärder i arbetsmarknadspolitiken, trots vad Stefan Fölster säger.

Sedan hoppas Anders Borg nog att vändningen kommer redan under början av 2010 och att det då kan vara läge att presentera en och annan reform.

Då är det ju valår bevars!

Mer läsning

Annons