Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn söker en enande kraft

/
  • Hundratals Söderhamnsbor i sorgemanifestation på fredagen.

Du sökte tröst och fann ett telefonnummer. Du är besviken.

Annons

I brist på en lokal, samlande kraft, tvingas jag travestera döda poeter.

Den gångna veckan har inte varit lik någon annan för de flesta i Söderhamn. En ung man mördas i centrum. Flera unga män, för att inte säga pojkar, misstänks. Offret visar sig vara en relativt nyanländ flykting från Syrien. Hans familj visar en häpnadsväckande och beundransvärd öppenhet och klokskap. Mitt i den högst privata sorgen.

Samtidigt sitter Migrationsverkets chef och söker med ljus och lykta efter tak över huvudet åt de män, kvinnor och barn som anländer till Sverige i detta nu.

Några platser till på Svanbacken. Ytterligare några på Alftaquren. och så ett helt nyöppnat på Campus Park Heden.

Läs även: Här är alla asylboenden som hittats i Hälsingland

Världen är obegripligt föränderlig och den stampar på förstukvisten och vill in. Den väcker engagemang och slumrande godhet. Tillika ilska, raseri och hat. Starka känslor som vi vanligtvis inte har att hantera i vår förhållandevis trygga och ombonade, rent av sävliga, vardag.

Ljusmanifestationer och minnesstunder har avlöst varann i Söderhamn. Alla vill visa sin respekt, men också söka sig till varann för att kanske hitta något godtagbart svar på frågan: Hur kunde det hända?

Läs även: Söderhamn slöt upp i manifestation för Yazan

Och vad händer nu?

Skolan har att hantera sorgen efter en dödad klasskamrat och ytterligare en svårt skadad. Men också resultatet av att andra elever tillhör de misstänkta. Klasskamrater i chock, som förvirras av ryktesspridning i sociala medier och som nu måste få raka besked.

Jag misstror inte civilsamhället och individuella initiativ när allvarliga händelser skakar om ett helt samhälle. I nöden prövas vännen.

Men när jag går till Söderhamns kommuns hemsida och hänvisas till ett telefonnummer och en telefontid mellan 08.00-17.00, om det skulle vara så att jag behöver ventilera sorgen med någon så blir jag beklämd.

För precis som vi på nationell nivå behövde höra statsministern tala klarspråk om flyktingkatastrofen och övertyga oss om att vi klarar bördan, behöver Söderhamns kommunledning kliva fram nu.

På fredagseftermiddagen håller familjen sorgetåg genom staden. Nya och gamla Söderhamnsbor sluter upp. I hundratal. En man ropar på bruten svenska "döda inte våra barn".

Kommunstyrelsens ordförande finns på plats och uttrycker sin och Söderhamns deltagande till familjen. Gott så.

För det som hänt är självfallet i första hand en privat tragedi. I nästkommande led en polisiär utredning som ska leda till juridisk rättvisa.

Men ett samhälle är aldrig starkare än sin svagaste länk. Söderhamnsborna behöver tröst men också övertygande bevisföring för att det finns en framtid bortom de svart rubrikerna.

En framtid som ska levas tillsammans, något som faktiskt de anhöriga till den mördade är bäst på att uttrycka just nu.

Det handlar inte om att ta partipolitiska poäng på en tragedi. Det handlar om ledarskap.

Var är ni, ni som annars jobbar för att vägar ska byggas, parker anläggas, hus säljas, elever utbildas och jobb skapas.

Kollektiv sorg kan i bästa fall leda till enighet, i värsta fall till splittring.

Kliv fram nu och berätta.

Föregå de där frågorna som garanterat inte kommer på kontorstid.

Yazans familj: "Sorgen är obeskrivligt stor"

Mer läsning

Annons