Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna kan förlora över 30 mandat i nästa riksdagsval

/
  • Statsminister Stefan Löfven (S) har mycket att fundera på.

– Det dör dubbelt så många socialdemokrater som det kommer till menar Toivo Sjörén, Opinionschef på TNS Sifo om det svaga stödet för Socialdemokraterna.

Annons

Enligt den senaste opinionsmätningen från Sifo samlar Socialdemokraterna endast 23,2 procent. Frågan är därför om socialdemokratins tid är förbi?

I valet 2014 kallade Socialdemokraterna sig själva för framtidspartiet.

Det är en beskrivning som ligger långt ifrån väljarnas uppfattning. Den vanligaste kritiken mot Socialdemokraterna idag är att det är svårt att veta hur målbilden ser ut och vad man vill genomföra med sin politik.

Aldrig har arbetarrörelsen varit i en sådan försvagad position.

Några utmaningar för Socialdemokraterna att ta på allvar:

1. Väljarnas ålderfördelning: Bland väljare över 65 år samlar Socialdemokraterna 32 procent och bland väljare under 50 år endast 19-20 procent. Situationen är den rakt motsatta för Moderaterna som endast samlar 20 procent av den väljarkår som är över 65 år. Men bland väljare under 50 år har man mellan 26-28 procent.

2. Arbetarparti: Socialdemokraterna har i dag ett större stöd bland pensionärer, 33 procent, än bland arbetare 25 procent. Stödet är betydligt lägre i andra yrkesgrupper, tjänstemän och studenter endast 20 procent och bland företagare så få som 10 procent. Vidare är Sverigedemokraterna, 30,6 procent snart ett större parti bland LO-medlemmar än Socialdemokraterna – 32,9 procent.

3. Norrland: Årsbokslutet för norra Sverige (Gävleborg till Norrbotten) ger ett något bättre besked, men fortfarande en väldigt försvagad position.

I början av 2015 samlade Socialdemokraterna 46,6 procent av väljarkåren. Ett år senare har Socialdemokraterna tappat mer än var tionde väljare och samlar endast 35,1 procent i norra Sverige.

Hur fallet då mandatfördelningen ut om det vore val i dag? Endast 83 socialdemokrater skulle ta plats i den nya riksdagen. Det innebär att Socialdemokraterna skulle förlora skyhöga 30 riksdagsmandat och Moderaterna skulle tåga in i riksdagen som största parti med 91 mandat.

I norra Sverige samlar Socialdemokraterna 21 riksdagsledamöter. Om det vore val i dag kan mycket väl flera av de 30 förlorade riksdagsmandaten komma från norra Sverige. Resultatet kan bli att partiet förlorar ett riksdagsmandat i varje norrlandslän. Det innebär att en socialdemokrat från Jämtland får sitta ensam på flyget mellan Östersund och Stockholm. I Gävleborg minskar man från 4 till 3 ledamöter och i övriga län, Norrboten, Västernorrland och Västerbotten blir man 4 i varje län i stället för 5.

Frågar man socialdemokraterna är deras kärnväljare en metallarbetare eller undersköterska i sina bästa år. Men uppgifterna som presenterats från Sifo visar att den bilden inte stämmer. Socialdemokraternas kärnväljare är i dag en bra bit över pensionsåldern.

Problemet är alltså den samma som för Kristdemokraterna: Ursäkta uttrycket, allt för många sistagångsväljare och allt för få förstagångsväljare.

Mer läsning

Annons