Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna är fast förankrade i en fantasivärld

Lever Socialdemokraterna i en parallellvärld? Påfallande ofta känns det så: En värld där känsloutrop på styrelsemöten står över evidens och sakliga omvärldsfaktorer. Kampanjen mot vinster i välfärden är ett tydligt exempel.

Annons

Eller vad sägs om det här: Illmar Reepalu (S) som lett välfärdsutredningen motiverade ett vinstförbud med att välfärdsföretag har vinster mellan 40–50 procent.

Ilmar Reepalu (S), välfärdsutredare och tidigare kommunalråd i Malmö.

Alvarligt talat. Det är ett påstående som är helt tagit ur luften. Det är oseriöst av Reepalu att haspla ur sig sådana dumheter.

En rörelsemarginal omkring fem procent är helt normalt för ett tjänsteföretag med mycket personal.

De senaste fem åren har rörelsemarginalen kretsat kring fem procent för företag i välfärdssektorn. Det innebär att 95 procent av skattemedlen går till verksamheten; skola, vård eller omsorg. Rörelsemarginalen, fem procent, ska sedan stå för företagets räntekostnader, kapitalbehov, bolagskatt med mera innan en utdelning av vinst är aktuell. En rörelsemarginal omkring fem procent är helt normalt för ett tjänsteföretag med mycket personal. Jämför man med andra tjänsteföretag i andra branscher sticker inte välfärdsföretagen ut.

Eller civilminister Ardalan Shekarabis (S) fantasier:

Ardalan Shekarabi (S), civilminister.

I söndagens agenda hävdade han att välfärdsföretag gör övervinster med 15 miljarder. Det gör välfärdsföretag också. Ifall man summerar bokföringen under tio år. Egentligen handlar det alltså om företag som tillsammans gör en vinst på 1,5 miljarder per år. Hälften av den vinsten kommer från enmansbolag. Till exempel hyrläkare. Men det är knappast hyrläkare regeringen vill angripa.

Kvar har vi aktiebolag i välfärden som tillsammans gör en vinst på 750 miljoner kronor per år. Det vill säga drygt en promille av den offentliga sektorns (vård, skola, omsorg) omsättning. Det är denna promille som korståget mot vinster i välfärden handlar om.

Det är denna promille som korståget mot vinster i välfärden handlar om.

1 november ska Reepalu (S) lämna sitt förslag kring hur ett vinsttak eller vinstförbud ska konstrueras. Förslaget kommer sedan röstas ned i riksdagen eftersom det saknas parlamentariskt stöd för vinstbegränsningar i någon form.

Att regeringen trots avsaknad av parlamentariskt stöd väljer att gå vidare med förslaget beror på den socialdemokratiska parallellvärlden. Vinstförbud är ett politiskt svar på ett politiskt problem. I grund och botten handlar det om att Vänsterpartiet krävt den typen av politik för att stötta regeringens budget. Konsekvensen blir en förstärkt konfliktlinje mellan höger och vänster i svensk politik. Socialdemokraterna drivs iväg mot Vänsterpartiet och det försvårar i sin tur ett fördjupat samarbete med borgerliga partier.

Den samarbetsregering statsminister Stefan Löfven (S) deklarerade i sin regeringsförklaring väljer allt som oftast helt fel strategi.

Mer läsning

Annons