Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Åsa Lindestam leda kunskapsrevolutionen?

/
  • Åsa Lindestam (S). Ska hon leda länets kunskapsrevolution?

Det finns 646 lediga jobb i Gävleborgs län just nu.

Annons

En snabb genomläsning av platsbanken visar att efterfrågan varierar från allt från läkare till licenssvetsare. Dock har såväl offentliga som privata arbetsgivare en sak gemensamt: De söker utbildad arbetskraft. Helst med spetskompetens inom det speciella gebitet.

Matchningen har gått trögt. Det visar arbetslöshetskurvorna. Det finns en inneboende tröghet i myndigheten som ingen regering verkar rå på. Oavsett vad Generaldirektören heter.

Liberalerna antog vid sitt landsmöte en motion om att avveckla Arbetsförmedlingen och bygga upp en ny, från start. Och det är verkligen ingen dum idé. Gamla strukturer, kolossliknande byråkrati och för få kontakter med arbetslivet har förvandlat Arbetsförmedlingen till en övervakande bidragsutdelare i stället för vad namnet antyder – jobbförmedlare.

Kommunerna i Hälsingland har till och med bett att få ta över ansvaret för utrikesfödda och nyanlända. Kommunens tjänstemän är närmare både utbildning, arbetsgivare och invånare.

I november uppvaktade en delegation från länet både regering och riksdag för att få hjälp med att göra något åt den låga utbildningsnivån i länet. Idéerna var flera men gick i huvudsak ut på att utlokalisera så kallade lärcentra i länets kommuner. Ett samarbete mellan Högskolan i Gävle, Yrkesutbildningen, Vuxenutbildningen och Hälsinglands utbildningsförbund ska få arbetslösa länsbor att utbilda sig till bristyrken.

Läs mer: /opinion/ledare/nu-kommer-hogskolan-till-dig

Delegationen kan nu konstatera att man fått gehör. Riksdagsledamot Åsa Lindestam (S) från Söderhamn har redan lagt tre motioner.

Delegationen träffade också Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning samt gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic (S) med en förhoppning om fler utbildningsplatser till Högskolan i Gävle och fler yrkeshögskoleutbildningar i länet.

Läs också: /allmant/halsingland/asa-lindestams-s-riksdagsforslag-ska-radda-jobben-i-lanet

Utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren (s) blev tydligen så upplivad av uppvaktningen att hon på sin Facebook-sida utbrast: Senast möte med Region Gävleborg om distansstudier och kompetensbehov. Om lärcentra ges utrymme tror jag de kommer bli nästa kunskapsrevolution!

Nu krävs det förstås lite större ansträngning än glada tillrop i sociala medier att plocka bort länet från den dystraste av jumboplatser. Men lärcentran i Ljusdal, Söderhamn och Bollnäs kan fylla flera funktioner. Inte minst nu när vi står inför en av de större samhällsutmaningarna: Dagens samhälle har i en prognos räknat fram att omkring 5000 asylsökande kommer att bosätta sig i regionen, vilket ställer stora krav på svenskundervisning, yrkeskomplettering och validering. Integrationsarbetet måste löpa parallellt med att få in de långtidsarbetslösa på ett konstruktivt spår. För att undvika onödiga motsättningar och för individernas rätt till värdiga liv.

Försiktighet bör iakttas kring förslaget om att regionen ska bli pilotlän i ett annat avseende: att man skulle få behålla sin a-kassa, sjukpenning eller försörjningsstöd för att läsa in enskilda kurser på komvux. Ekonomiska incitament för att läsa vidare bygger ofta in orättvisa. Varför ska en ta studielån och jobba extra medan en annan är försörjd av samhället under studierna?

Den enskilde måste själv se att ansträngningen och eftergiften är mödan värd för att nå målet.

På onsdag kommer antagningsbeskeden till vårterminens högskole- och universitetsstudier. Finns du med?

Mer läsning

Annons