Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Tvingas till sex för att få skydd och mat

/
  • Flyktingströmmen utgörs till stora delar av kvinnor och barn i dag. De är extra sårbara och måste skyddas när de väl kommit
  • Flyktingströmmen utgörs till stora delar av kvinnor och barn i dag. De är extra sårbara och måste skyddas när de väl kommit
  • Flyktingströmmen utgörs till stora delar av kvinnor och barn i dag. De är extra sårbara och måste skyddas när de väl kommit
  • Flyktingströmmen utgörs till stora delar av kvinnor och barn i dag. De är extra sårbara och måste skyddas när de väl kommit

Transaktionssex. Ett förfärligt ord med en lika förfärlig innebörd.

Annons

Ett ord jag lärde mig i veckan.

Transaktionssex är något en kvinna på flykt avkrävs av en gränsvakt, en människosmugglare, en polis, en soldat eller kanske bara en manlig flykting i samma läger. I utbyte mot att få passera en gräns, få värmande kläder till sina barn eller en skål soppa.

Transaktionssex sker dagligen bland de 60 miljoner människor som är på flykt just nu. Det sker i Somalia och i Syrien men också här i Europa.

Transaktionssex räknas som prostitution, varför kvinnor i vissa länder dessutom kan bli straffade. Ett första rimligt krav är att jämställa transaktionssex med trafficking.

Kvinnorna är offer, inte brottslingar. De är individer, inte nummer.

2016 är inte bara en upprepning av andra världskrigets flyktingströmmar. Det är inte bara samma bilder av håglösa och desperata människor som går genom Europa, som stoppas av taggtrådsstängsel och tårgas, som dör under riskabla flyktförsök och som buntas ihop i ovärdiga läger.

2016 innehåller också alla de vidriga berättelser som hör alla krig till. Som visar människans futtighet. Maktutövning och övergrepp. Sparka på de mest sårbara; kvinnor och barn.

2-3 mars arrangerades "Women refugees and asylum seekers in the EU" i EU-parlamentet. Ett seminarium för 80 journalister från EU:s alla medlemsländer.

Det är bråttom nu. Frågan måste upp på agendan, politikerna måste ta ställning och européerna medvetandegöras om vad som händer utanför ytterdörren.

Det finns egentligen ingen mer angelägen fråga på den internationella kvinnodagen.

Gruppen kvinnor och barn på flykt som anländer till Europa via Grekland har nämligen ökat markant sedan juni 2015. Då var 27 procent av flyktingarna kvinnor och barn. I dag utgör de en så stor del som 55 procent.

Eftersom det handlar om kvinnor kan vi vara säkra på att många av dem redan utsatts för sexuella övergrepp och misshandel. Många är gravida eller bär ett spädbarn på armen.

Att då bli utsatt för ytterligare övergrepp när man tror man hamnat på säker mark är en lika outhärdlig tanke som handling.

De engagerade EU-politikerna talar om att också Europas värdighet dör på Medelhavet. Den europeiska debatten är lik den svenska: medlemsländerna ser mer till sitt eget välbefinnande än till "the disgrace of Europe". De engagerade skäms, de vill ha slut på snacket och mer verkstad. De vill ha ett koordinerat asylmottagande, en rättssäkerhet som fungerar i kriser. De vill ha psykologhjälp till de traumatiserade, en förberedd inhemsk poliskår.

Vi har alla skrivit på internationella konventioner. Det är varje nationell regerings plikt att enas om en säker humanitär korridor.

Vård- och traumainsatser för kvinnor som råkat ut för sexuella övergrepp, säkra boenden med könsseparerade hygienutrymmen och möjlighet att undvika folksamlingar är några av UNHCR:s förslag på åtgärder.

– Tja, vi kan börja med att försöka få dörrar på toaletterna. Kvinnor kan inte ens sköta sin intimhygien i fred i dag, som Aurélie Ponthieu, från läkare utan gränser lite indignerat beskriver förhållandena.

Eller som Iverna McGowan från Amnesty International: Det är ett asylskäl i EU om man flyr för att man utsatts för sexbrott. Ska man då bli utsatt för samma sak en gång till när man kommer hit?

Ironin är övermäktig.

Vi kan börja med att bryta tystnaden.

Läs också: Fakta kring kvinnliga flyktingars situation

Mer läsning

Annons