Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Regionen, ett paradis för skatteslösare

Annons

Om du hade 500 miljoner, skulle du slänga 91 av dem i sjön då?

Frågan kan tyckas befängd men är ändå befogad. Du kanske svarar ja, förutsatt att det är någon annans pengar.

Nu tror jag förstås inte att region Gävleborgs ledning med berått mod suttit och tänkt så när de avsatte 500 miljoner kronor för projektering och planering av "Framtidsbygget".

De kallar det så, ombyggnaden av regionens två akutsjukhus, den största byggnadsinvesteringen i region Gävleborgs historia.

Fem miljarder kronor får framtidens sjukhus kosta. I det här läget är bäst att tillägga. Pengar som självfallet inte finns utan måste lånas. Med sådana enorma lån blir inte räntorna att leka med.

Medborgarna har alltså en skattehöjning att vänta framöver.

Missförstå mig rätt. Jag fattar att operationssalar, kliniker och väntrum har ett bäst före datum. Jag förstår att sjukhusbyggnader som inte moderniserats sedan 60-70-talen behöver ansiktslyftas. Det handlar förstås om både patientsäkerhet och en god arbetsmiljö.

Men ändå. Man blir nervös när landsting och regioner ägnar sig åt sådana här storvulna affärer. Vi kan kalla det Lex Nya Karolinska sjukhuset, som slutade som världens dyraste sjukhus.

Av de där 500 miljonerna kronorna som avsattes för projektering och planering så har regionen alltså hittills använt 91 miljoner till diverse byggutredningar, som ekonomidirektören nu finner värdelösa. Motiveringen lyder: "Lokalbehovet har ändrats sedan de gjordes".

Utredningarna har liksom blivit gamla om mögliga på vägen. Jag vet, det låter underligt.

Hudiksvalls sjukhus ingår i Framtidsbygget för fem miljarder. Foto: Helahälsingland arkiv

Vi var några som reagerade på konsulternas slutsats att vi behövde färre vårdplatser i framtiden, inte fler. Allra helst med tanke på att region Gävleborg brukar få böta ständigt och jämt för korridorvård och platsbrist. Konsulterna tillstod visserligen att befolkningen i länet väntas öka. Andelen äldre blir också större. Men samtidigt väntas vårdtiderna komma att minska som en följd av den medicinska utvecklingen. Hävdade alltså konsultföretaget Sirona Health Solutions.

Som om denna lite svävande (och dyra) spekulation inte skulle vara nog, så får regionledningen smisk för att man inte följt upphandlingsreglerna. En upphandling av konsulttjänster på 220 miljoner kronor gjordes inte korrekt, varför ett missgynnat konsultföretag överklagade. Risk för både försening och fördyring, självfallet.

Oppositionen i region Gävleborg rasar. Naturligtvis. Men vad säger gemene skattebetalare egentligen?

Det torde i alla fall bli en pedagogiskt svår uppgift, att sanktionera en skattehöjning hos invånarna i Gävleborg, om regionen inleder arbetet med att slänga 91 miljoner kronor i sjön.

Det tål att fundera på i dessa dagar av indignationsjournalistik kring rika människors skatteplanering. Svensken blir alltid väldigt moraliskt upprörd när någon försöker skatteplanera, oaktat att det är helt lagligt. Men reagerar inte nämnvärt på skandalös hantering av våra skattepengar. Min tidigare kollega Lisa Magnusson , som i dag arbetar på Dagens Nyheter, går så långt att hon kallar det för stöld när kommuner och landsting slänger skattepengar runt omkring sig på än det ena, än det andra hopplösa projektet.

Eva Lindberg (S), regionråd foto: Helahälsinglands arkiv

Regionråd Eva Lindberg (S) är förvisso bekymrad men har samtidigt förtroende för att regionens tjänstemän hanterar frågan "så bra som möjligt". Rent politiskt lyfter hon "Framtidsbygget" från fastighetsutskottet (där Jan Lahenkorva (S) är ordförande) till en "högre" politisk nivå.

Ska vi känna oss lugnade med det beskedet?

Det torde i alla fall bli en pedagogiskt svår uppgift, att sanktionera en skattehöjning hos invånarna i Gävleborg för att kunna finansiera ett bygge för fem miljarder, om regionen inleder arbetet med att slänga 91 miljoner kronor i sjön.

I regionens perspektiv är det någon annans pengar, men i ditt är de dina.

Mer läsning

Annons