Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Lyssna på liberaler som talar som liberaler

Är det opinionen eller prestigen som gör att regeringen inte kan ändra sig när det kommer till utvisningar av unga människor till Afghanistan?

Annons

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill tillfälligt stoppa utvisningar till Afghanistan

Ett etiskt dilemma har migrationsminister Morgan Johansson kallat den skamliga behandlingen av ungdomarna. Jo, om man vill dra till med en underdrift så.

I förra veckan gjorde Migrationsverket bedömningen att säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats. Enligt myndighetens enhet för landanalys, Lifos, väntas situationen i landet utvecklas till det sämre den närmaste tiden.

När ett bombdåd skördade massor av människoliv i Kabul för en kort tid sedan satte Sverige 20 asylsökande på ett plan med destination – Kabul. Unga människor hamnade mitt i terrorns slukhål, flera av dem för första gången i Afghanistan då de egentligen är uppväxta i Iran.

Tyskland drog helt andra slutsatser av det förändrade läget och stoppade utvisningarna.

Läs också: Frys utvisningarna och kräv amnesti

Och nu kräver Liberalernas Jan Björklund att Sverige följer Tysklands exempel. Att utvisningarna till Afghanistan stoppas tillfälligt, just på grund av säkerhetsläget. Han lovar att ta upp frågan med regeringen snarast.

Det är lovvärt när liberaler agerar som liberaler. Man blir glad när man känner igen den liberala, humanistiska politiken som man, om man ska vara helt sanningsenlig, undrat vart den tar vägen understundom.

Miljöpartiet välkomnar Jan Björklunds ställningstagande. MP:s Maria Ferm har själv varit på plats och sett hur säkerhetsläget förvärrats.

Det är något väldigt märkligt som pågår när det gäller framför allt de ensamkommande, som med alla medel ska utvisas till Afghanistan. Turerna har varit så många. Och i många fall så genanta, oövertänkta och inhumana att man häpnat.

Åldersbestämningar som vållat debattvågor så höga att det framstått som vårt i alla avseenden överskuggande samhällsproblem. Sedan plötsliga och ogenomtänkta beslut i stil med: Men ni får gå klart gymnasiet, sedan ska ni utvisas.

Vissa debattörer har konspiratoriskt hävdat att de som engagerar sig i frågan och erbjuder en fristad åt de asylsökande, enbart är ute efter att utnyttja dem sexuellt.

Hårresande anklagelser som väl säger mer om avsändaren än någon annan.

När blev Sverige så fattigt, trångsynt, inhumant och korkat att vi befarar att undergången står för dörren för att vi ger amnesti åt en grupp asylsökande unga människor som vi redan behandlat så illa att vi hart när fått varenda människorättsorganisation efter oss?

Tillfälligt stopp på utvisningarna är inte amnesti. Men det är ett steg i rätt riktning.

Det kan rädda liv.

Fakta: Fram till och med den 1 maj i århade 4 119 asylansökningar av afghanska medborgare behandlats i Sverige, varav 1 825 fall med avslag. I fjol behandlades 12 168 ansökningar av afghanska medborgare, och 4 152 gav avslag. Detta är dock bara beslut av Migrationsverket, första instans, och säger ingenting om utgången i migrationsdomstolarna och Migrationsöverdomstolen. Fram till samma datum i år har också 657 asylansökningar av afghanska medborgare inkommit.

Källa: Migrationsverket

Mer läsning

Annons