Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Han ska göra Sverige socialdemokratiskt igen

Annons
En Brobergtröja till Stefan Löfven kanske kan väcka hans bandyintresse. Foto: Felicia Andersson

Mamma Iris jobbade som hemsamarit. Ja de kallades så på den tiden, de som såg till våra äldre. Och så jobbade hon extra. Han tror hon sålde smink. Plötsligt en dag stod det en bokhylla i vardagsrummet som kunde fyllas med böcker.

Lite nostalgisk är han nog, statsminister Stefan Löfven (S) när han talar bland vänner i en fullsatt hörsal på CFL i Söderhamn. Även om han förnekar att han drabbats av sentimentalitet över den tid som flytt.

Det är bara strävan till ett bättre liv, han vill beskriva. I det avseendet är Stefan Löfven och liberalernas Jan Björklund inne på samma spår. Kalla det gärna möjligheten till en klassresa.

I SVT:s nyhetssändning står statsvetare Tommy Möller och kliar sig i huvudet; Det röda-gröna blockets övertag kan bara förklaras med en svag och splittrad opposition.

Det ligger förstås mycket i den analysen.

Men Stefan Löfven verkar ha tagit kommandot över såväl sin regering som sin berättelse. Motgångar finns det visserligen gott om: misstrodda ministrar, en svag regeringspartner, it-skandalen och en ökad brottslighet i utsatta områden som en hårt kritiserad polischef inte har några trovärdiga svar på.

Men med en stark ekonomi i ryggen och en kolugn finansminister vid sin sida väljer Stefan Löfven att vända storstadsfixeringen ryggen, förlägga regeringssammanträden i det tidigare så röda Gävleborg och pytsa ut en ny myndighet (Myndigheten för arbetsmiljökunskap), bara så där. Det ger inte massor med jobb (cirka 20 tjänster) men det ger status till en tilltufsad högskola. Och det är ett forskningsämne i tiden.

Stefan Löfven besökte också Åsgården i Söderhamn. foto: Pelle Zachrisson

Det är så socialdemokratiskt, där på presskonferensen på länsstyrelsen i Gävle. Miljonerna rullar längs järnvägsrälsen och ner i tjälskadade vägars potthål, genom bredband och slyig skog, in i servicekontor och nya myndigheter. Spiller till och med över i Göta kanal och på campus Gotland (?).

Nåja, det där sista var Gustav Fridolins (MP) fel. Inte så mumsiga regeringskarameller att bjuda den församlade lokalpressen på.

Hade han, Fridolin alltså, varit smart hade slungat iväg en smällkaramell till Världsarvsgårdarna, Järvzoo eller varför inte de få mjölkbönder som finns kvar.

Riksmedia var på plats och tog plats. De ville bara snacka Nordea-flykt, förlåt flytt, och rikspolischef. Men det var inte Stefan Löfven intresserad av.

Han har en egen berättelse nu. Sverige-satsningen.

I Hälsingland skämtar man ibland om förkortningen ATG (Allt Till Gävle). Det är periferins naturliga reaktion när koncentrationen till centrum av det gemensamma blir allt för påtaglig.

I Söderhamn märktes ingen avundsjuka. Applåder, igenkännande hummande, dämpade glädjetjut i bänkarna; undersköterskorna, sjuksköterskorna, lärarna – nu ska de alla bli fler.

Ja, varför skulle inte söderhamnarna vara imponerade om Frankrikes president är det?

"Vi måste tro på vårt eget samhällsbygge". Ja, varför skulle inte söderhamnarna vara imponerade om Frankrikes president är det? (Det senare enligt Löfven själv)

Historieskrivning ska man alltid förhålla sig lite skeptisk till. Löfven hävdade till exempel att Alliansregeringen var ointresserad av hans hjälp att rädda svensk ekonomi under krisen 2008. Visserligen ligger Anders Borg (M) just nu i sviterna av en privat skandal, men det går nog inte att ta ifrån honom eftermälet som en högst duglig finansminister.

Regeringens Hela Sverige-satsning kommer att kosta 1,2 miljarder under 2018. Och inbegriper det mesta: service, gröna jobb, företagande och utbildning och infrastruktur.

Jag springer ifatt vice statsminister Isabella Lövin (MP) och vill prata om de där gröna jobben. Den här regeringen vill inte uttrycka sig i termer av "enkla jobb" men rensa sly, gallra skog och städa vandringsleder behöver man inte en högskoleexamen för. Man kanske inte ens behöver gå flera år på SFI.

Men det är ju matchningen som inte fungerar, försöker jag. Vad blir bättre av att alla myndigheter flyttar in i nya servicekontor?

Lövin skruvar på sig och menar att det där jobbar arbetsmarknadsministern hårt med.

Ett besked som inte lugnar.

Löfven däremot, han är lugn och full av tillförsikt. Han trivs på sin Sverigeresa. Om vissa hävdar att den politiska kartan ritas om, att svensk politik inte förhåller sig till en traditionell vänster-höger-skala längre, har man varken lyssnat på Löfven eller noterat hans politiska reformer.

– Du kan skriva att det här var väldigt bra det.

En kvinna ropar efter mig när jag lämnar Stefan Löfven till den långa kö som ringlar sig ut i foajén.

Det är dags för selfiebilder med statsministern.

Mer läsning

Annons