Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Hälsingar protesterar, hälsingar har fått nog!

/
  • Svante Lönnbark, regiondirektör, har inte kommit hem från San Francisco ännu, så vi får vänta på svar.

Vi kan kalla det maktens arrogans.

Annons

Ett av de största hoten mot vårt demokratiska system. För om svaren uteblir, om besluten fattas i stängda styrelserum utan insyn samtidigt som politiken står sig slätt gentemot tjänstemännen – vad är då meningen med att gå och rösta, på politiker?

Region Gävleborgs resor till San Francisco och sjukhuset Kaiser Permanente har väckt hälsingarna ur sin slummer. Sist de fick nog, och det är många år sedan, blockerade de hela E 4:an med sina bilar, bussar och långtradare. Den gången handlade det om sjukvården.

Det gör det nu också.

Jag är inte aktivist och uppmanar därför inte till en upprepning av sjukhusupproret. Däremot är frustrationen påtaglig och bör tas på allvar. Vi har med Sveriges fransmän att göra.

Mejlen och mobilen går varm. Vi kan tala om en folkstorm. Alla ställer frågan: Vad kan vi göra?

En annan sak som nästan är än mer oroväckande, är rädslan hos de anställda. Tystnadskulturen har tagit ett skamgrepp om hela organisationen, det är regionens största arbetsgivare, alla är rädda för repressalier. Därför har jag anonymiserat samtliga citat nedan. Vare sig man begärt det eller inte. Vissa anonyma mejl citerar jag inte alls eftersom jag värnar källskyddet.

Och jag vet. Regionledningen har tidigare avvisat alla mina tidigare försök att få svar. Anonyma källor är inget att bry sig om tycks arbetsgivaren anse för den organisation där cheferna just nu byts ut i en sådan fart att få hänger med. Eller där en hel hoper chefer går till storms offentligt mot sin personal på ett häpnadsväckande sätt.

Hur stark ekar inte husbondens röst i kulvertar och mellan vårdsalarna?

Läs mer: De reagerar över chefernas utspel

Jag inser det. Och det är beklämmande.

Jag förringar inte Sjukvårdspartiet, men rimligtvis måste nu några andra reagera i vårt folkvalda regionfullmäktige? Ni har garanterat hälsingarna bakom er.

Reaktionerna kom med anledning av: Svara då herr regiondirektör!

"Det känns som att de har gjort det till en strategi att inte svara på obekväma frågor utan hoppas att de som skriver ska tröttna och de har lyckats med den strategin, insändarna är få nu jämfört med tidigare. De tar inte heller till sig bra förslag från medarbetarna. Även om man ställer frågor genom patientnämnden så händer det att en verksamhetschef inte svarar på frågor, det har jag själv varit med om, det är dålig respekt både mot patienten och patientnämnden. Det skulle behövas en omfattande granskning av arbetet inom Region Gävleborg, deras arbetssätt, hur chefer tillsätts."

"Tack för att du visar på Region Gävleborgs slöseri med våra skattepengar. Hur kan vi komma åt dessa maktmissbrukare? Vad kan vi göra? Vi stöder dig!"

"Det är bra att ni gräver å synar innanför kansliväggarna, det är viktigt att vi medborgare får veta vad som pågår!"

"Jag tycker att du skriver så bra om det vansinniga i att landstinget åker på studieresa till USA för att lära sig saker som andra landsting redan kan och praktiserar i Sverige. 

Kan vi inte få en ny smart landstingsdirektör som inte behöver åka till USA 8 ggr för att lära sig något som han tydligen inte fattar ändå. Resan är ett slag i ansiktet på alla som kämpar med ständiga neddragningar och på oss som får vårdas i korridoren."

"Jag har utan resultat sökt någon form av officiell reserapport från tidigare resor liksom någon uppföljningsrapport avsände åtgärder i verksamheter.

Att chefstjänstemän dessutom uttalar sig tvärt emot vad ett regionstyrelseprotokoll meddelar kan enligt denna Lönnbark var helt i sin ordning. En ekonomisk redogörelse beträffande utfallet av divisionaliseringen inom vården har ej kunnat utläsas i de årsrapporter som meddelats, däremot är det, inte minst via media, känt att en onormalt stor omsättnings av divisionschefer förekommit. Lycka till med Dina högst aktuella frågor till regiondirektören, Han är ju enligt kommunallagen skyldig att ofördröjligen svara."

"Tack för en mycket upplysande artikel i dagens tidning. Är nyinflyttad till länet från Västernorrland. Trodde att de misshälligheter som uppdagades där inte kunde upprepas i det här länet. Men vad jag bedrog mig. Tjänstemän tar ut svängarna utan att politiker informeras och det under så lång tid. Var är våra beslutsfattare i den här frågan. Det måste gå att lagföra detta svindleri för skattemedel. Är det något jag som medborgare kan göra för att få slut på detta?"

Och på insändarsidan rasar läsare och politiker:

Revision nu!

Löjeväckande USA-resor!

Mer läsning

Annons