Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Gränsen går vid att bråka med barnmorskan

Kommer ni ihåg mamman som skulle föda tvillingar men nekades förlossningsvård i Hudiksvall, Sundsvall, Gävle, Falun och Uppsala?

Annons

Lille Nils Swedenhammar kan vara Sveriges tionde miljonte invånare. Han och alla andra bebisar förtjänar att komma till världen under trygga förhållanden.

Med hänvisning till att det var fullt. Det var i augusti 2015 vi fick ta del av den skräckhistorien.

Men barnmorskeupproret startade redan 2013 i olika delar av landet, övergick till "Vårdvrålet" 2014 och har i politisk mening inte lett till något annat än att barnmorskorna lämnar landstingen och regioner på grund av deras usla personalpolitik.

De söker sig alltså bort från sin arbetsgivare till bemanningsföretagen, företrädesvis för löneutvecklingens skull.Vem kan klandra dem?

Därför häpnar man nu över det hastigt ihoprasslade förslaget om att förlossningen i Hudiksvall ska semesterstänga. Mitt i perioden på året när det föds som flest barn.

Förutom att det självfallet skapar oro och ängslan hos norra Hälsinglands gravida kvinnor är förslaget ett häpnadsväckande exempel på kortsiktighet.

Det går inte att gömma sig bakom att det är en nationell brist på barnmorskor. Visserligen är det sant, men det betyder inte att man i region Gävleborg behöver sitta fullständigt handlingsförlamad och iaktta hur halva barnmorskestyrkan säger upp sig.

Det börjar bli aningen tjatigt att påpeka att med god arbetsmiljö, vettig schemaläggning, personalinflytande och en löneutveckling värd namnet skulle regionen kunna förebygga kriserna.

Det var samma förklaringsmodeller när läkarna lämnade fasta anställningar för stafettläkarkarriärer. Som om man vore helt utan skuld och som om inte välbetalda tjänstemän just har till uppgift att förutse och lösa organisationsproblemen som uppstår.

Det börjar bli aningen tjatigt att påpeka att med god arbetsmiljö, vettig schemaläggning, personalinflytande och en löneutveckling värd namnet (och år av vidareutbildning och studieskulder) skulle regionen kunna förebygga kriserna.

Det var inte länge sedan det kallades till presskonferens där regionledningen vill presentera sin goda ekonomi. Pengar finns alltså. Men finns viljan?

Läs också: fest vartannat år ger inte fler barnmorskor

Det blir liksom inte billigare att ta in bemanningsföretag i stället för att värna den egna personalen och erbjuda schyssta villkor så att den stannar. Vi kan kalla det lex ambulans.

Att bråka med barnmorskor sätter också i gång känslostormar hos de flesta. Alla kvinnor som någon gång fött barn, eller gjort abort, fått preventivmedelsrådgivning, eller kollat av sina cellförändringar samt fått klart för sig att brösten är fria från tumörer, värdesätter den lugna, kunniga, omhändertagande, tröstande och professionella barnmorskan.

Nedmonteringen har pågått en längre tid. De anställda befarar, kanske med rätta, att om förlossningsvården håller stäng i sommar, kommer den aldrig mer att öppna.En anledning för regionpolitiker att engagera sig i frågan. Men det är också en angelägenhet för Hudiksvalls, Ljusdals och Nordanstigs kommunpolitiker. För om viktiga vårdenheter monteras ner, och det finns väl inget viktigare för samhällsbyggare än platsen där nya individer först ser dagens ljus, hur går det då med samhällenas expansion?

Vem ska flytta in i de nya bostadsområdena om inte hela familjerna kan garanteras bästa tänkbara omhändertagande?

Tvillingmamman som nekades förlossningsvård den där sommaren 2015, var så omtumlad så att hon knappt uppfattade kaoset.Men vi andra minns.

Läs bakgrunden: förlossning kan stänga i sommar

Mer läsning

Annons