Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Era barn är inga försökskaniner

Annons
Allt fler dör i Europa, i mässlingen. Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Fler än dubbelt så många har hittills dött i mässlingen i år i Europa, jämfört med hela 2016.

Kan det var ett argument som biter på vaccinvägrarna? Kan det vara ett faktum som får föräldrar att sluta experimentera med sina barn?

Knappast i detta faktakresistensens tidevarv som får vissa grupper att bildas i sociala medier vars uppmaningar inte kan tolkas som något annat än ren galenskap.

Men det kan vara värt ytterligare ett försök.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten är det som konstaterar denna negativa utveckling av en barnsjukdom som vi för några år sedan trodde var mer eller mindre utrotad på våra breddgrader. Rumänien och Italien är de europeiska länder som hittills drabbats värst; I Rumänien har närmare 7 000 människor insjuknat i mässling i år och Italien har haft drygt 4 000 fall.

Läs också: Sluta behandla kvasivetenskap som fakta

Hittills har 28 personer avlidit av sjukdomen, jämfört med 13 under hela 2016. I Sverige har ingen avlidit, ännu ska väl tilläggas, men Folkhälsomyndigheten konstaterar 26 insjuknade i år.

Mässlingen är oerhört smittsam. det är därför som mässlingsvaccin ges i Sverige inom barnvaccinationsprogrammet i kombination med röda hund och påssjuka. För ett riktigt bra skydd krävs två doser, en ges vid ett och ett halvt års ålder och den andra i sjuårsåldern. För barn som ska resa utomlands innan den första sprutan, bör vaccinationen tidigareläggas.

Även om mässlingen ses som en barnsjukdom så har de senaste årens epidemier drabbat såväl unga som vuxna. Då ofta med svåra komplikationer – och som synes – ibland med dödlig utgång.

Läs gärna: Ni riskerar andras hälsa

"Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit". Så skrev en västsvensk kvinna i en stor Facebook-grupp i somras. I samma grupp kom liknande okunniga och rent livsfarliga uppmaningar:

"Vi har mässlingen" och "Passa på".

I samma inlägg delades en länk till en internationell grupp där man erbjuder sig att dela med sig av såväl utbrott av mässlingen, röda hund, som påssjuka och vattkoppor.

Smittskyddsläkare tar sig för pannan och kan nog inte annat än beklaga att det inte är olagligt att sprida dylik desinformation. Barn som bara är några månader kan drabbas av både lunginflammation och hjärnhinneinflammation, som en följd av mässlingen.

Att uppmana till smittspridning av en sjukdom som man inte ens vill behandla på vårdcentraler på grund av den stora smittorisken, beror i bästa fall på ren okunskap.

Att utmana ett beprövat vaccin som garanteras 99 procents säkerhet, med hemsnickrade teorier man hittat på internet är inte bara korkat – det är ren galenskap.

Läs fler ledare: de själviska vaccinvägrarna

Mer läsning

Annons