Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för halveringen av antalet mjölkbönder, även om heliga kor måste slaktas

Artikel 1 av 1
Mjölkpriset
Visa alla artiklar

Vart tionde år försvinner hälften av Sveriges mjölkbönder. Det är en utveckling som pågått sedan 1983. Då fanns 32 000 mjölkbönder, för 20 år sedan var det nere på drygt 16 000, för tio år sedan ca 8500 och vid årsskiftet 4084.

Annons

Läs mer: Så har mjölkbönderna halverats

Halveras vart tionde år, det är vad som har hänt antalet mjölkbönder.

Det är en förändring som både är drastisk och ett allvarligt hot för landsbygdens överlevnad. Det får också stora konsekvenser för bevarandet av öppna landskap och den biologiska mångfalden, två saker som är viktiga för besöksnäringen i en tid när alla predikar turismens betydelse för landsbygden.

Det är också en utmaning för samhällets förmåga att hantera kriser och inte minst viktigt när totalförsvaret tas upp igen. Vi behöver ett levande jordbruk över hela landet och behöver öka självförsörjningsgraden.

Visst har effektivisering skördat sina offer, visst är mjölkbönderna beroende av globala händelser som kinesisk efterfrågan, ryska motsanktioner efter den olagliga annekteringen av Krim och EU:s slopande av mjölkkvoter.

Europeiska protester i Bryssel 2015 mot låga mjölkpriser.

Läs mer: Mjölkkrisens råmaskri hörs från Utomskogen till Bryssel

Men vi ska inte gråta över spilld mjölk utan faktiskt se vad vi kan och bör göra, här och nu med politiska medel på flera nivåer.

För det första är kilometerskatten som diskuteras en stor sten som skulle läggas i jordbrukets ryggsäck och knäcka ryggen på många bönder. Skrota planerna för det.

Sedan behöver svenska mjölkbönders konkurrenskraft stärkas. Pålagor och regleringar som din närmaste mjölkbonde har är i jämförelse med konkurrenterna i Danmark och på Irland alldeles för stora. Sedan finns ytterligare ett verktyg för att stoppa krisen; som att kommuner, landsting och stat så ofta det går sätter upp krav på närodlat i upphandlingen.

Här är regeringens steg lovvärda, men inte tillräckliga. Dessutom borde jordbrukets roll i Totalförsvaret premieras och erkännas.

Läs mer: Ännu en prissänkning hotar Astrid Lindgrens koarv

Och det är svårt att inte hålla med Kristina Yngwe (C) som sitter i Miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen när hon varnar för utvecklingen framöver.

– Sveriges mjölkbönder är viktiga för hela landets utveckling. Därför är regeringens brist på handling oroande. Vi vill inte se en ny halvering av antalet mjölkbönder det kommande decenniet.

Ett Sverige med bara 1000 mjölkbönder om tjugo år är något vi behöver undvika, även om en del av marknadsliberalismens heliga kor måste slaktas på vägen. Ett Sverige utan mjölkbönder är varken hållbart eller levande.

Alla artiklar i
Mjölkpriset
Annons