Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för barnäktenskapen genom att kriminalisera tvånget även mot minderåriga

Det är kanske Sveriges viktigaste pressmeddelande den här veckan. Men det är lågmält skrivet och nyheten kommer en bit ned.

Annons

En ring som för många symboliserar lycka men för andra ett tvång och en boja.

"Barnombudsmannens överläggning på tisdagen med berörda myndigheter bekräftade att barnäktenskap är ett både allvarligt och mer utbrett problem i Sverige än vad som hittills varit känt."

Tidigare har Migrationsverket hittat 132 fall i 80 kommuner, men mörkertalet bedöms som mycket stort. Vid överläggningen konstaterade Mikael Thörn från Länsstyrelsen i Östergötland, som driver nationella stödlinjen mot hedersförtryck, att det handlar om hundratals fall.

Läs mer: Sparka de som utför oskuldskontroller

Nationella stödlinjen tar också emot samtal där offren är över 18 år. Bara under 2015 polisanmäldes 46 fall och fram till mars i år har ytterligare 19 anmälda fall kommit in. I veckan kom det första åtalet efter att lagen mot tvångsäktenskap trädde i kraft 2014. En 23-årig kvinna tvingades till Afghanistan för äktenskap, medan hennes pojkvän kidnappades, misshandlades och utsattes för sexuellt ofredande. Svårigheten är att driva ärendena till åtal handlar om bevisning.

Barnäktenskap är en form av tvångsäktenskap eftersom barnet är i beroendeställning till vuxna. FN:s utvecklingsmål säger att år 2030 ska barnäktenskap vara utrotat i hela världen, eftersom det utsätter minderåriga flickor för ökad risk för fattigdom, förtryck, sexuella och tonårsgraviditeter.

Att företeelsen då breder ut sig i Sverige bortom kunskap och kontroll är inte acceptabelt. Att socialtjänster inte har klarat av att hantera problemen är djupt graverande. Problemet är dessutom inte nytt, frågan har fått medierubriker i åtminstone fem år.

Vid mötet hos Barnombudsmannen lovade Skatteverket att man ska skärpa bedömningen av vilka äktenskap de godkänner. Men det är långt från tillräckligt.

I pressmeddelandet efterlyser BO Fredrik Malmberg att regeringen bör ta initiativ till nationell kartläggning. Dessutom vill BO se bättre stöd för drabbade barn och en lagstiftning så att barnäktenskap aldrig ska erkännas, luckorna måste täppas till.

Läs mer: Låt de flyende muslimerna slippa fanatismen

Barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg.

Idag får omyndiga inte gifta sig i Sverige. Däremot kan utländska giltiga äktenskap med en omyndig person som är minst 15 år, godkännas om de är giltiga i landet som äktenskapet ingicks, om ingen har svensk anknytning vid bröllop och så länge tvång inte kan bevisas.

Här borde Sverige ta ytterligare ett steg för att skydda barnen. Om make eller flickans familj försöker upprätthålla äktenskapsliknande förhållanden, trots äktenskapsförbudet, bör detta förtryck kriminaliseras och falla under äktenskapstvångslagstiftningen

Det handlar om att skydda barnen och att uppfylla FN:s utvecklingsmål. Det borde inte vara svårt för feministisk regering som vill sitta i FN:s Säkerhetsråd att komma till handling.

Alla vi som tror på jämställdhet med fri vilja att välja sin partner, utan hot eller förtryck, har ett ansvar att stå upp för allas lika värde så att friheten inte blir ett privilegium för vissa.

Läs mer: Mediernas förtroendekris, så djup är den och så kan den vändas

Mer läsning

Annons