Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så försöker kommunen knäcka friskolan i byn – tar bort skolskjutsen

"Dags för kunskap. En bättre framtid. För alla." På valaffischen glömde de skriva: "om ni inte försöker rädda byns skola, då ni…"

Annons

Vi vänjer oss snabbt vid sakers tillstånd. De flesta ser nog rätten att välja skola som självklar. Debatten handlar idag nästan uteslutande om de stora koncernerna och eventuella vinster, så många rycker på axlarna åt försämringar för friskolorna. Tyvärr missar vi då att på många håll i landet missgynnas friskolornas elever systematiskt.

Hade kvaliteten varit i fokus istället för vinster skulle vi ha koll på att åtta av tio föräldrar vill kunna välja skola, att friskolelärare generellt är nöjdare med sina chefer och har lägre sjukfrånvaro. Att resultaten är bättre på ämnesprov i friskolor.

Då hade vi kanske också diskuterat de beslut som nu tas, som kommer ta många delar av Sverige tillbaka till tiden innan vi fick välja skola. I storstäderna kanske det inte märks. På landsbygden däremot.

För två år sen startades Segersta Nya Skola, efter att kommunen lagt ner den kommunala skolan. Det har gått bra, elevantalet är stabilt och andelen behöriga lärare var i våras högst i kommunen. Detta trots att Bollnäs Kommun fattat beslut om förändringar i skolpengen som innebär minskade medel och vissa år tillåtit de kommunala skolorna att gå med underskott, utan att kompensera friskolorna.

Till det får vi höra att vår fantastiska personal inte ska få del av Regeringens höjda lärarlöner, endast kommunala förskolor ska få medlen.

I Bollnäs har man dessutom smugit igenom nya riktlinjer för skolskjutsar. Föräldrarna har på tre månader inte informerats om att bussen dras om så att friskolornas elever inte ska kunna åka med till sina skolor.

Beslut, protokoll och riktlinjer har hållits borta från kommunens hemsida till skolstarten. För en liten ort utan kollektivtrafik, för den har också lagts ner, blir det extremt svårt. Kommunens agerande är juridiskt mycket tveksamt och moraliskt förkastligt.

Elever och föräldrar i Segersta är inte de enda som drabbas. Detta är tyvärr vardag runtom i Sverige. Små steg tas dagligen som utarmar friskolorna, inte minst på landsbygden.I Segersta löser vi det som vi alltid gjort. Vi skakar på huvudet åt kommunala politiker och tjänstemän, spottar i nävarna och hugger i. Renoveringen av den nedgångna kommunala skolbyggnaden skötte föräldrar på ledig tid. Skolgården fräschar vi upp nästa helg. Och nog sjutton ska vi lösa skolskjutsen också.

Oss knäcker man inte så lätt. Men långsiktigt betyder det att elever i Bollnäs byskolor som drivs som friskolor får mycket mindre resurser än elever i kommunala skolor.

De politiker som tror på likvärdiga villkor för alla elever borde resa sig upp och säga ifrån. Särskilt ni som gick till val på "Dags för kunskap. En bättre framtid. För alla."

Magnus Demervall är fristående kolumnist, företagare, debattör och tidigare stabschef åt Annie Lööf

Mer läsning

Annons