Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och LO måste göra bodelning

Annons

Skyll inte på Wanja. Det är i grunden ett systemfel att Socialdemokraterna och LO är som ler och långhalm i den svenska politiken. Även om det finns en historiskt välmotiverad förklaring till sambandet.

Tidigare var ju banden så starka att LO-medlemmarna kollektivanslöts till Socialdemokraterna utan att ens vara tillfrågade. En präktig parodi på demokrati och föreningsfrihet!

Den tiden är lyckligtvis förbi. Socialdemokraterna och LO har mycket motvilligt givit upp den kopplingen. Men fortfarande stöder LO partiet med hundratals miljoner kronor i form av direkt och indirekt stöd genom att LO:s ombudsmän och andra funktionärer agerar valarbetare åt partiet.

Det är verkligen hög tid för de båda Socialdemokraterna och LO att göra bodelning. Det är ovärdigt en modern demokrati att ett politiskt parti och en facklig organisation ska ha så intima band att det som facket gör ska påverka opinionssiffrorna för det politiska partiet.

För uppenbarligen skyller Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin helgens katastrofala opinionssiffror på Wanja Lundby-Wedins schabbel i AMF-pensions styrelse.

Varför skulle hon annars gå ut och kräva att Wanja Lundby-Wedin lämnar styrelsen? I själva verket har Mona Sahlins opinionssiffror, både för partiet och hennes personliga förtroende varit i dalande under flera opinionsmätningar sedan augusti förra året.

Det har säkerligen att göra med Mona Sahlins klantigheter när det gäller de olika turerna kring samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men också med den monumentala oförmågan att formulera något tydligt alternativ till alliansregeringens politik.

I stället för att ta ett personligt ansvar för detta misslyckande skjuter hon nu på den goda vännen och medarbetaren Wanja Lundby-Wedin för att om möjligt rädda sitt eget skinn.

Men ett så fegt agerande riskerar verkligen att slå tillbaka mot henne själv.

Igår kom beskedet att Wanja Lundby-Wedin lämnar styrelsen för AMF Pension och några andra styrelser, däribland Aftonbladet.

I Aftonbladets styrelse har hon och LO:s Erland Olausson bland annat klagat över att debattredaktören Lotta Gröning och den politiska krönikören Lena Mellin inte varit partitrogna, till skillnad från Aftonbladets ledarsida.

Pinsamt för både LO som ägare till en självständig tidning och för ledarredaktionen som betraktar sig som oberoende socialdemokratisk.

Samtidigt visar det på den problematiska och orimliga med kopplingen mellan partiet och LO.

Idag ska LO:s förbundsordförande fortsätta samtalen om Wanja Lundby-Wedins framtid. Det är inte helt oroligt att de uppmanar henne att avgå. Men det skulle i så fall ännu mer understryka behovet av att utse en syndabock för partiets dåliga opinionssiffror.

Och om de inte vänder efter en sådan åtgärd.

Ja, då står Mona Sahlin på tur vid den politiska galgen.

Anders Eklund, Politisk chefredaktör

Mer läsning

Annons