Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S nya slag mot jobbskaparna

S-kongressen beslutade att S ska jobba för att försvåra möjligheten till visstidsanställningar.

Annons

De anser att anställningsformen är ett samhällsproblem.

Att ta bort möjligheter till visstid leder i SSU:s värld till att ungdomsarbetslösheten skulle minska. Sannolikheten är dock stor att, trots SSU:s bedyranden, chanserna för unga att få sitt första jobb kommer att försvåras.

Anställningsformen ses som ett samhällsproblem. Verkligheten är den motsatta. Den fungerar som ett smörjmedel och bidrar till flexibiliteten på arbetsmarknaden, något som i sin tur gynnar effektiviteten och i förlängningen Sveriges konkurrenskraft.

Skulle villkoren för företagarna inskärpas kommer jobben i stället att bli färre. Med beslutet markerar S ytterligare att de tar ett steg bort från jobbskaparna.

De svenska skidanläggningarna hade en rekordsäsong vintern 2015. Fjällturismen och övrig turism ger många tusen jobb i länet varje år.

Många unga får på detta sätt möjligheten till sitt första jobb. I campingsektorn är 65 procent av de anställda under 26 år, hela 80 procent av dem arbetar säsong.

Många företagare är helt beroende av möjligheten att erbjuda sina anställda visstidsanställningar. Visst kan fjällturismen utvecklas ytterligare, men inte handlar det om några året-runt-verksamheter, så mycket kan vi nog alla vara överens om.

Besöksnäringen bidrar med tillväxtpotential och framtidstro. Det låter inte direkt som något samhällsproblem, tvärtom! S borde sluta driva politik som innebär att gå baklänges in i framtiden, med konsekvenser som stavas nedskärning och avveckling.

Mer läsning

Annons