Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland tar kärnvapenskramlandet till en ny nivå

/

Det är stor risk att Rysslands aviserade ändringar i säkerhetsdoktrin kommer att medföra att nivån för användande av kärnvapen kommer att sänkas ytterligare och att ett snart 30-årigt avtal kan sägas upp.

Annons

Kreml har meddelat att ospecificerade ändringar kommer att göras av president Putin innan året är slut. Den officiella säkerhetsdoktrinen måste uppdateras vart sjätte år enligt rysk lag och med en upptrappad spänning med sin omvärld efter den ryska aggressionen i Ukraina och annekteringen av Krim handlar det knappast om avspänning.

I december 2014 upphöjde Ryssland inringningsmyten, att Nato närmar sig Rysslands gränser, som en nyckelutmaning för rysk säkerhet. Rysk kärnvapenretorik har hörts i flera år i upptrappat tonläge både i rysk TV och när det gäller övningar som simulerade kärnvapenanfall mot Polen, Danmark och Sverige.

En sak som ligger dåligt till är INF-avtalet som Ryssland i praktiken nyligen bröt emot. INF handlar om det avtal som Reagan och Gorbatjov slöt 1987 om att få bort medeldistansrobotar med räckvidd mellan 500 och 5500 km. Det är alltså ett nyckelavtal för avspänningen som ledde till Kalla Krigets slut.

Ryssland har i flera år flaggat för att man kan komma att upphäva det, men har nu dragit det till sin spets efter robottester. NATO-befälhavaren för Europa Philip Breedlove har öppet sagt att testerna är utmaning mot avtalet. Enligt ryska medier var det tester med Iskander-K i Astrakhan som genomförts och som då bryter mot INF-avtalet. Samtidigt övade Ryssland hela sin kärnvapentriad; flyg, ubåtar samt landbaserade robotar medan värnpliktiga i de konventionella styrkorna genomgick sin slutövning.

För svensk del tecknas också atomutmaningarna i FOI:s Strategiska Utblick i kapitlet "Nuclear Weapons: Coming Soon to a Theatre Near You". Under Kalla Kriget var Sveriges regering mästare i realpolitik, i hemlighet var man under USA:s kärnvapenparaply men låtsades retoriskt att stå för en tredje väg. Det lär bli svårt att upprepa, särskilt som Sveriges strategiska läge är viktigare än tidigare samtidigt som vår försvarsmässiga nakenhet kläs av i rapporten.

Sveriges val i en tid, där nukleär avskräckning åter är tillbaka, är både svåra och begränsade. Det tryggaste och mest självklara alternativet är att bygga kollektiv säkerhet med demokratier runt Östersjön, men ett Natomedlemskap har fortsatt uppförsbacke på grund av att svensk politik alltjämt är svunnen retoriks gisslan.

Alternativet att göra ingenting kommer att bli svårt i längden medan neutralitetsnostalgi leder till ett säkerhetsvakum och att Sveriges åtaganden gentemot de baltiska staterna, som finns i solidaritetsförklaringen och EU:s Lissabonfördrag, sviks.

Det är i detta läge som NATOS generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer till Stockholm för nordiskt försvarsministermöte där även de baltiska länderna deltar. Det är bara att hoppas att Stefan Löfven lyssnar på sin socialdemokratiska partikamrat om hur Östersjön blir säkrare i en svår tid och agerar resolut därefter.

För övrigt anser ledarsidan att det allvarliga läget kräver att partierna i försvarsuppgörelsen snabbt måste justera den underfinansierade överenskommelsen om försvaret. Det för att omgående förbättra den svenska förmågan att hantera dagens läge.

Mer läsning om säkerhetspolitik och utrikespolitik från Patrik Oksanen:

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Natovapen hos spetsnaz och andra nyheter från Ryssland under veckan som gick

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Historiskt Ja till Nato på Centerstämman

Gärna ett Natobeslut, men först ett rejält försvar

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig

Mer läsning

Annons