Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röjd stukad men inte undanröjd

Det är rektor Fredrik Röjds brist på omdöme som är en belastning för Hudiksvalls kommun och förmodligen också för Ljusdals moderater. Inte debatten i sig eller det påstådda mediedrevet han utsatts för.

Annons

Men nu har rektorn gjort en pudel. Han är djupt ångerfull för sitt privata skämtande på Facebook där han lovprisat örfilen som pedagogiska uppfostringsmetod och gjort jämförelser mellan socialdemokratiska partiledare och massmördaren Breivik.

Hudiksvalls kommunchef Bengt Friberg har delat ut en skriftlig tillsägelse till rektorn och också lyft bort Fredrik Röjd från landsbygdsutvecklingsfrågorna. Det får ses som en markering att kommunstyrelsen inte vill ha ett för nära samarbete och absolut inte sammankopplas med en person som gett uttryck för skamliga åsikter i sociala medier. Skämt eller inte.

Men rektorsjobbet får han behålla, samt uppdragen i Svågadalen. På allmän begäran från Svågadalsborna om man ska tro kommunchefen.

Vi får hoppas att Friberg haft personlig kontakt med dem. Och inte grundar sin uppfattning på webbkommentarer. Några få kan lätt göra sig till massornas röst på nätet och virvla upp stormar i vattenglaset som antar orkanstyrka på ingen tid alls.

Förmodligen har rektorn lärt sig en läxa. Att han som pedagogiskt och moraliskt ansvarig inför skolungdomar, inte kan gå hem och vara privat och ge uttryck för de mest hårresande åsikter på Facebook. Skämt eller inte.

Yttrandefriheten är på intet sätt hotad. Arbetsgivaren hade i det här fallet att avgöra om en anställd är moraliskt lämplig för sitt uppdrag.

Moderaterna i Ljusdal måste ta reda på om det här är rektorns verkliga åsikter. Skämt eller inte, Röjd kan bli en belastning för partiet.

Mer läsning

Annons