Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena Norgehistorien även i Hälsingland

/

"Det här är Sveriges bästa utsikt!" sa den norska guiden glatt när hon visade mig och de andra runt på Voksenåsen kultur - og konferensehotell i Oslo nu i helgen. Hotellet är Norges gåva till svenska staten för den humanitära hjälpen under andra världskrigets ockupationstid. Och visst, när vi står på terrassen uppe vid Holmenkollen och ser Oslo ligga och glittra under oss känner man sig nästan böjd att hålla med. Men bara nästan.

Annons

Oljepengarna präglar mycket i grannlandet. Inkomsterna från oljan placeras i statens petroleumfond, men trots all olja är tillgångarna ändå inte på långt när nog för att klara den kommande ökningen av äldre. Den demografiska utmaningen är stor i Norge, såväl som i Sverige. Allt fler äldre, allt färre som arbetar. 18 procent av den norska arbetskraften står utanför, antingen som sjukskrivna, arbetslösa eller förtidspensionerade. Man tar ganska lätt på det från politiskt håll. Lönerna är skyhöga, och priserna likaså. Ett Max-mål för 90 norska kronor, någon? Oljepengarna har gjort grannarna rika, med bland de högsta BNP per capita. Men inte för alltid.

Vi har ingen stor oljerikedom i Sverige. Men våra utmaningar ser likadana ut som i Norge. Befolkningen minskar och blir allt äldre. Detta i kombination med att färre barn föds innebär fler pensionärer och färre personer som arbetar. Därför behöver så många som möjligt i arbetsför ålder arbeta. Annars räcker inte pengarna till.

I veckan rapporterade tidningen om antalet personer som under långa perioder inte klarar sin försörjning själva har ökat i hela Hälsingland. Det längre bidragsberoendet är högst i Ovanåker. Arbetslöshet och sjukdom ligger bakom de flesta ansökningar om socialbidrag.

De som är beroende av socialbidrag under lång tid har ofta svårt att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Målet bör därför vara att så få personer som möjligt behöver ha socialbidrag, och när det behövs ska det vara för en så kort tid som möjligt. Rutinerna för samverkan mellan socialtjänsten, Arbetsförmedling, Försäkringskassan och hälso- och sjukvården måste därför fungera. Men de varierar kraftigt, och brister generellt i hela Hälsingland. Söderhamn är enda kommun som har rutiner för att samarbeta med arbetsförmedlingen, Bollnäs är den enda orten som samverkar med vården och inte en enda hälsingekommun har samverkansrutiner med Försäkringskassan. Kommunerna tar inte sitt ansvar.

Det gör Södertälje kommun. När en medborgare ansöker om ekonomiskt stöd och hjälp med att hitta ett nytt arbete är det ofta en process som tar flera månader. Under den tiden upprättas i snitt sju handlingsplaner där personens svagheter och behov kartläggs. Kommunen har genom industrins Leanmetod rensat bort den typen av dubbelarbete och kortat handläggningstiderna. I den arbetssökandes fall kan det handla om att tilldelas en handläggare som är ansvarig och som följer ärendet från början till slut i stället för att sju gånger svara på frågan vad ens styrkor och svagheter är. Fler och fler kommuner, och annan offentlig verksamhet, använder sig av ett leantänkande när de planerar verksamheten.

Norge går bra, men det är tack vare de höga vinstmarginalerna inom oljeleverantörsindustrin. Det har funnits för mycket pengar för att ta de nödvändiga besluten för att effektivisera verksamheten. Därför ligger Norge, både inom industri och offentlig verksamhet, decennier bakom stora delar av Sverige i smart användande av resurser.

"Dubbelt så bra välfärd till samma pengar" säger Leanförespåkarna. Värt att ta till sig. Både i Norge och i Hälsingland.

Mer läsning

Annons