Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsmakten blev en katastrof för Miljöpartiet

Saknar både trovärdighet och förtroende i en profilfråga på väg bort.

Annons

– Vi borde ha riskerat våra ministerposter för klimatets skull. Vi kan inte stå hela valrörelsen och vifta med en kolbit och sen vara med och godkänna det här. Det menar Carl Schlyter en av Miljöpartiets riksdagsledamöter.

Ut ur en Mehmet Kaplan-skandal och in i en kolkraftsskandal.

Frågan är ifall Miljöpartiet överlever den förtroendeskandal kolkraftsaffären har utvecklats till. Precis som Schlyter påminner oss om så stod hans kärande språkrör Gustav Fridolin i varje tv-sänd debatt i valrörelsen och visade upp en kolbit för att visa på Alliansens miljöpolitiska skuld eftersom det statliga bolaget Vattenfall bedrev kolkraftsverksamhet i Tyskland. Alliansens svar att verksamheten skulle säljas var inte tillräcklig enligt Fridolin. Kolkraftverken skulle stängas ned och kolet skulle stanna under jorden. Det var Miljöpartiets främsta löfte till väljarna. Men nu genomför alltså Miljöpartiet den allianspolitik man själv kritiserade och kallar det för en ansvarsfull politik. Samtidigt är det ett löftesbrott som miljörörelsen kommer få svårt att glömma. Kärnkraftsfrågan har förföljt Centerpartiet bland gröna väljare efter Fälldins regering och har inneburit en märkbar väljarförlust över tid. Det är också, delvis, därför som Miljöpartiet sitter i riksdagen i dag.

Frågan är: Innebär det här slutet för Miljöpartiet? Det kan vara så. Som språkrör var Åsa Romson en belastning snarare än en tillgång för sitt parti. Gustav Fridolin ser nu ut att gå samma väg. En undersökning utförd av Aftonbladet/Inizio visar att Fridolin närmar sig samma låga förtroende som Åsa Romson när hon tvingades avgå. Det innebär att han är den partiledare väljarna har minst förtroende för. Som jämförelse har Jimmie Åkesson ett förtroende som är dubbelt så högt. Slutats: Gustav Fridolin har blivit en belastning för sitt parti.

Gustav Fridolins förtroende är nere på Romsonnivåer. Jimmie Åkessons förtroende är dubbelt så högt.

Miljöpartiets trovärdighet i miljöpolitiken har också, föga förvånande, raserats. Detta enligt DN/Ipsos. För två år sedan, mitt i en brinnande valrörelse där Fridolin valsade runt med en kolbit i handen så ansåg 56 procent av väljarna att Miljöpartiet var det parti som har bäst miljöpolitik. I dag skulle endast 35 procent instämma i det påståendet. Samtidigt har förtroendet för Centerpartiets miljöpolitik ökat; från 8 procent till 16 procent på två år.

Slutsats: Miljöpartiet kan befinna sig i en situation i valet 2018 som ett parti i mängden. Om Centerpartiet fortsätter öka och Miljöpartiet fortsätter tappa så innebär det att Miljöpartiet inte längre kan agera domare och åklagare i den miljöpolitiska debatten. En roll som förklarar mycket av Miljöpartiets historiska valframgångar.

Vad värre är att allt färre väljare värderar miljöfrågan högst, i stället är frågor som ekonomi och invandring högst prioriterade. Det bekräftas av flera undersökningsföretag som; Inizio, ipsos, novus.

Valet 2018 kan bli en rysare för Miljöpartiet utan både trovärdighet och förtroende i en profilfråga som väljarna inte längre bryr sig om.

Risken är därför stor att Miljöpartiet åker ur riksdagen i nästa val – men osvuret är alltid bäst.

Mer läsning

Annons