Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens nya biomoms hotar att stänga ned landsbygdens biografer

Är du biosugen i Delsbo får du vänta till i september när biografen Svea kommer i gång med höstprogrammet med start 4:e september då När Molnen skingras. I Ytterhogdal däremot kan du redan på onsdag se Ghostbusters på Folkets Hus.

Annons

Statsminister Stefan Löfven på Biograf Draken i Göteborg.

Det är två exempel på biografer på landsbygden. Att kultur är en viktig framgångsfaktor för att få människor att vilja bo på landsbygden är inte okänt. Människor vill många gånger ha ett utbud av aktiviteter och möjligheter, där är det levande lokala kulturlivet bidragande till livskvalitet. Det handlar om musik, teater, konst men också om film.

Men frågan är hur bioverksamheten på Folkets Hus Ytterhogdal och på Svea i Delsbo kommer att kunna överleva i framtiden när biobiljetten blir runt en tjuga dyrare. Pengar som tillfaller staten, och som ska finansiera den nationella filmpolitiken.

Regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har tillsammans med Vänsterpartiet beslutat om momshöjning. Istället för 6 procent moms på biljetten till Ghostbusters blir det nu 25 procent. Statskassan förväntas få in 260 miljoner kronor mer när höjningen slår igenom 2017.

Men momsen slår fel. Andra kulturyttringar ligger kvar på 6 procent, som opera, balett och teater. Det är också en moms som slår mot de små. Att jättebiograferna som är upplevelsekomplex i storstäderna skulle tvingas slå igen på grund av momshöjningen är det ingen som tror.

Nordens största bioduk i Solna med sittplatser för 2000 personer kommer att fortsätta att dra besökare. Värre är det då för biograferna på landsbygden. Med visning kanske en eller några gånger i veckan slår höjningen hårt. Risken är uppenbar att det blir färre biografer efter att momshöjningen slagit igenom.

Biobiljetterna har redan skjutit prishöjden. För två år sedan berättade P3 Nyheter att biobiljetterna ökat i snittpris med 70 procent de senaste två decennierna, det kan jämföras med konsumentprisindex som haft en ökning på 25 procent under samma period. Det är dyrt med bio.

Regeringens kompensation till landsortsbiografer, 25 miljoner kr per år i fyra år, är egentligen tänkt att gå till investeringar och räcker inte för att väga upp momshöjningen enligt kritikerna.

En majoritet i Kulturutskottet vill istället se att regeringen skjuter på momshöjningen och få till en helt ny utredning. Men tillkännagivande behöver inte regeringen följa och frågan ligger i den klubbade budgeten, så det finns inget som talar för att regeringen tänker ändra sig. Biografägarna i Sverige kampanjar genom reklamfilmen:

”Varför ska fredagsmys på biografen i Norrtälje ha 25 procents moms medan Fanny och Alexander på Kungliga Dramaten i Stockholm ha 6 procents moms?”

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på Kulturdepartementet i Stockholm. Kanske dags att tänka om?

Kulturminister Alice Bah Kunke (MP) jämför istället med att momsen på dvd-uthyrning är 25 procent. Men frågan är varför en besökare på Kungliga Dramaten bara ska betala 6 procents moms när staten redan finansierat verksamheten med 226,7 miljoner kronor (enligt årsredovisningen 2015), att jämföra med biljettintäkterna på 46,1 miljoner kronor. Särskilt när momsen för att se en filmatiserad version av föreställningen är 25 procent.

Regeringens kulturpolitik, hur man än vrider på det, kan inte sägas vara annat än storstadsvänlig.

Och det är väl tur för stockholmare och göteborgare, men desto större otur för Delsbo och Ytterhogdal.

TIllägg: Det bör förtydligas att höjningen från 6 till 25 procent i moms omfattar alla biografer, men de större har haft ett påslag på 10 procent för filmavtalet. Vilket gör att höjningen för dessa biografer blir lägre.

Filminstitutet har en tabell som förklarar effekterna.

"Gröna biografer kan lite förenklat beskrivas som biografer som visar max fem föreställningar iveckan och de är befriade från att betala biografavgift. De röda biograferna har fler antal visningar och större verksamhet och betalar biografavgift om 10 procent på bruttobiljettintäkterna."

Tillägg på tillägget: Niclas Malmberg (MP), kulturpolitisk talesperson för MP, påpekar att Filminstitutet har missat att i kategorin Röda momsregistrerade så beräknas biomomsen på biografavgiften vilket då blir totalt 16,6 procent, vilket gör att förändingen blir -8,4 procent.

Mer läsning

Annons